Robotankit vyöryivät kilpaa Fab Labissa

Sähkötekniikan ja tietotekniikan tutkinto-opiskelijoiden orientaatioviikolla tutustuttiin Fab Labiin, uusiin opiskelukavereihin ja opettajiin sekä toteutettiin suunnittelu- ja rakenteluprojekti.

Uusien opiskelijoiden tuloon oli valmistauduttu huolella. Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnan kesäduunarit, sähkötekniikan toisen ja kolmannen vuoden opiskelijat Laura Rinne ja Jani Lehtovirta sekä tietotekniikan opiskelija Antti Männikkö, olivat suunnitelleet haastavan projektin.

Aamuvarhaisella urheat fuksivuosikurssilaiset saapuivat tapahtumapaikalle Fab Labiin, Oulun yliopiston digitaalisen pienvalmistuksen työpajaan.

Jani, Laura ja Antti olivat vastassa ja ottivat ohjat käsiinsä. Myös heidän oma kesätyöpestinsä oli saamassa mielenkiintoisen loppuhuipennuksen.

Robotti-innostusta sytyttämässä

Fuksit jaettiin pienryhmiin ja he saivat tehtäväkseen rakentaa kauko-ohjattavan panssarivaunurobotin.

Robotankin akryyliosat valmistettiin Fablabin laserleikkurilla. Telat rakennettiin noin sadasta tulostetusta akryyliosasta ja siimasta. Ryhmät saivat suunnitella ja tuunata myös tankin ulkoasun mieleisekseen.

Tankkiin asennettiin Arduino-mikrokontrolleri ja Arduinolle suunniteltu piirilevy-lisälaite. Suurin osa komponenteista uunitettiin piirilevylleja loput juotettiin käsin. Akun ja bluetooth-piirin avulla tankista saatiin kauko-ohjattava. Robotankin ohjaimena toimi Android-puhelin.

Tankki ja tankin päälle tuleva torni koodattiin kääntyviksi. Torniin rakennettiin kynästä ja puutarhaletkusta tykki, joka ampui kuminauhoja.

Rakenteluprojekti huipentui jännittävään kisaan, jossa robotankeilla ajettiin läpi vaativa maastorata.

KATSO VIDEO: Robotankki syntyy, liikkuu ja ampuu

Fuksisyksy käynnistyi innovatiivisesti

"Fuksien tankeista tuli todella hienoja", ohjaajat iloitsivat. "Innovatiivisia ratkaisuja nähtiin paljon, erityisesti telojen voimanvälitysmekaniikassa sekä kuminauha-aseen toiminnassa."

Hektisen mutta hauskan päivän päätteeksi uudet opiskelijat lähetettiin käynnistämään opiskelu-uraansa kohti tekniikan kandidaatin ja diplomi-insinöörin tutkintoja sekä loistavaa tulevaisuutta.

"Tervetuloa sähkölle ja tietotekniikalle uudet fuksipallerot!"

Toivotamme teille hienoa fuksisyksyä, upeaa uutta opiskelijaelämää, mielenkiintoisia opintoja ja paljon noppia ynnä kaikkea muuta mukavaa, mitä Suomen paras opiskelukaupunki Oulu opiskelijoilleen tarjoaa!

KATSO VIDEO: Ronjan ensivaikutelmat yliopistosta ja fuksikavereista

Last updated: 3.1.2017