Salasana

Salasanasi on voimassa 180 vuorokautta eli puoli vuotta. Salasanan vanhenemisesta tulee etukäteen ilmoitus sähköpostiisi. Jos et sinä aikana vaihda salasanaasi uuteen, tunnus lukkiutuu. Siinä tapauksessa aktivoi tunnuksesi (= aseta uusi salasana) itsepalvelussa.

Etkö pääse kirjautumaan käyttäjätunnuksellasi?

Jos kirjautuminen ei onnistu, yleisin syy on salasanan vanheneminen:
-> Aseta uusi salasana itsepalvelussa. Lisätietoa: Itsepalvelu ja tunnistautuminen | Linkki palveluun: Salasanan vaihto

Joissakin ulkoisissa palveluissa skandinaaviset kirjaimet ja erikoismerkit aiheuttavat ongelman kirjautumisvaiheessa:
-> Vaihda salasanasi noudattaen ohjetta: Hyvän salasanan vaatimukset

Salasanan vaihtaminen

Jos olet unohtanut salasanasi tai se on vanhentunut:

-> Aseta uusi salasana itsepalvelussa, missä henkilöllisyytesi varmistetaan Suomi.fi-tunnistuksella. Lisätietoa: Itsepalvelu ja tunnistautuminen | Linkki palveluun: Salasanan vaihto -> Valitse I don't know my password
-> Uuden salasanan saat myös tietohallinnon IT-palvelupisteestä Linnanmaalla. Huomaa, että uutta salasanaa ei milloinkaan luovuteta puhelimitse, chatissä tai sähköpostitse.

Jos vanha salasana on tiedossasi:

-> Vaihda salasanasi itsepalvelussa. Linkki palveluun: Salasanan vaihto -> Valitse I remember my old password
-> Tietohallinnon ylläpitämissä Windows-itseopiskelutyöasemissa salasanan voi vaihtaa näppäinyhdistelmällä Ctrl+Alt+Delete
-> Salasanan voi vaihtaa myös ssh-yhteyden kautta paju- tai koivu-palvelimella komennolla passwd

Tietohallinnon palveluissa on yhtenäiset tunnukset ja salasanat. Kun vaihdat salasanasi, päivittyy se tunnin kuluessa kaikkiin palveluihin.

HUOM! Mikäli käytät mobiililaitteessasi eduroam-verkkoa, poista ensin eduroam-profiili laitteesta. Vaihda salasanasi vasta sitten. Lopuksi luo eduroam-profiili uudestaan käyttäen uutta salasanaa.

Käyttäjätunnus ja salasana ovat henkilökohtaisia eikä niitä saa luovuttaa kenellekään. Tietohallinto ei milloinkaan kysy salasanaasi.

Lisää aiheesta: hyvän salasanan vaatimukset, opiskelijan käyttäjätunnus, tutkijan käyttäjätunnus, neuvonta/it-palvelupiste, itseopiskelutyöasemat

Viimeksi päivitetty: 18.10.2017