Itsepalvelut ja tunnistautuminen

Itsepalveluna voit mm. tarkistaa oman käyttäjätunnuksesi tilan ja asettaa sille salasanan. Voit myös asettaa matkapuhelinnumerosi VPN-palvelua varten. Tarvitset tunnistautumista varten pankin verkkopalvelutunnukset, joihin on liitetty suomalainen henkilötunnuksesi.

Käyttäjätunnukseen liittyvissä itsepalveluissa käytetään pankkitunnistautumista henkilöllisyyden varmistamiseksi. Verkkopalvelun käyttäjä tunnistautuu suomalaisten pankkien yhteisessä tunnistautumispalvelussa (TUPAS). Tunnistautuminen on mahdollista Osuuspankin, Nordean, Danske Bankin, Handelsbankenin, S-Pankin, Aktian, POP Pankin ja Säästöpankin tunnuksilla. Palvelu toimii SSL-yhteyden yli salattuna ja pankista lähetetään vain käyttäjän nimi ja henkilötunnuksesta muodostettu salattu tarkiste, muut pankkitiedot eivät välity. Palvelu on käyttäjälle maksuton; pankit perivät yliopistolta palvelumaksun.

Näissä itsepalveluissa ei voi käyttää matkapuhelinoperaattoreiden tarjoamaa mobiilivarmennepalvelua.

Tarkempi ohje pankkitunnistautumisen käytöstä itsepalveluissa on tämän sivun liitteenä.

Seuraavat itsepalvelut ovat sekä opiskelijoiden että henkilökunnan käytössä:

Salasanan vaihto

  • Voit asettaa salasanan uudelle tunnukselle
  • Voit asettaa salasanan unohtuneen tilalle
  • Voit tarkistaa tunnuksesi, jos olet sen unohtanut
  • Voit aktivoida lukkiutuneen tunnuksen, mikäli opinto-oikeutesi/työsuhteesi on voimassa

Asettaessasi uutta salasanaa, noudata ohjetta: Hyvän salasanan vaatimukset. Jos muistat vanhan salasanasi eikä tunnuksesi ole lukkiutunut, voit vaihtaa salasanasi nopeasti ilman pankkitunnistautumista www-palvelussa tai tietohallinnon ylläpitämällä työasemalla (ctrl+alt+del).

Linkki: Salasanan vaihto

Lue lisää: opiskelijan tunnus, tutkijan/henkilökunnan tunnus, salasana

Tunnuksen tila

Jos sinulla on kirjautumisongelmia, voit tällä palvelulla tarkistaa tunnuksesi tilan.  Jos et voi itse ratkaista ongelmaa palvelun näyttämien tietojen perusteella, voit palvelun sivulta lähettää tilatiedot sekä pyynnön tietohallinnon neuvontaan tai asiakastukeen.

Linkki: Tunnuksen tila

Lue lisää: salasana, hyvän salasanan vaatimukset, käyttöoikeuden päättyminen

VPN-matkapuhelinnumero

  • Voit aktivoida VPN-yhteydessä tarvittavan SMS-palvelun käyttöösi
  • Voit asettaa ja vaihtaa matkapuhelinnumeron, johon kertakäyttöinen salasana lähetetään. HUOM. Matkapuhelinnumeron tulee olla suomalaisen operaattorin numero!

VPN-palvelun käyttö vahvalla tunnistautumisella vaatii kertakäyttöisen salasanan. Tämä kertakäyttösalasana lähetetään sinulle tekstiviestinä siihen matkapuhelinnumeroon, jonka olet asettanut VPN-matkapuhelinnumero -palveluun.

Linkki: VPN-matkapuhelinnumero

Lue lisää: VPN-etäkäyttö, VPN:n vahva tunnistautuminen

Viimeksi päivitetty: 2.11.2016