LIFEPeatLandUse: Metsätalouskäyttöön soveltumattomien ojitettujen soiden jatkokäyttö (LIFE12 ENV/FI/000150)


Mitä pitäisi tehdä metsänkasvatuskelvottomille ojitetuille soille?

Yli puolet lähes 10 miljoonasta suohehtaarista on ojitettu metsä­talous­käyt­töön. Lähes viidennes (noin 0.8 miljoonaa hehtaaria) ojitetuista soista tuottaa kuitenkin heikosti puustoa pääasiassa kasvupaikan vähä­ravin­tei­suuden vuoksi. Suurin osa niistä sijaitsee Pohjois-Suomessa. Eräs kes­kei­nen soihin liittyvä kysymys onkin, mitä kannattaisi tehdä metsän­kas­va­tuk­seen soveltumattomille ojitetuille soille.

Ojitettujen soiden jatkokäytön vaihtoehtoja on lukuisia. Luontoarvoiltaan tai riistanhoidollisesti merkittäviä ojitettuja soita voidaan ennallistaa. Osa soista voidaan hyödyntää turvetuotannossa, joka jatkuu ainakin seuraa­vien vuosikymmenten ajan kotimaisen energiatuotannon turvaamiseksi. Parhai­ten tuottavia soita voidaan vielä kunnostaa takaisin metsätalouskäyttöön.


LIFEPeatLandUse etsii ratkaisuja

Heinäkuussa 2013 toimintansa aloittanut LIFEPeatLandUse on EU LIFE+ Ympäristöohjelman rahoittama hanke, jossa tuotetaan tietoa metsätalous­käyt­töön soveltumattomien ojitettujen soiden jatkokäyttö­vaihtoehtojen ympäristö- ja taloudellisista vaikutuksista.

Viisivuotisen hankkeen rahoitus on 2,86 miljoonaa euroa, josta EU:n osuus on puolet. Metlan koordinoimassa hankkeessa mukana ovat Helsingin ja Oulun yliopistot, Metsähallitus, SYKE ja Vapo Oy. Hanke saa rahoitusta myös Ympäristöministeriöltä ja Turveruukki Oy:ltä.

Hankkeen etenemistä voi seurata Facebookissa ja Twitterissä!