LIFEPeatLandUse: Metsätalouskäyttöön soveltumattomien ojitettujen soiden jatkokäyttö (LIFE12 ENV/FI/000150)
Mitä pitäisi tehdä metsänkasvatuskelvottomille ojitetuille soille?
Yli puolet lähes 10 miljoonasta suohehtaarista on ojitettu metsätalouskäyttöön. Lähes viidennes (noin 0.8 miljoonaa hehtaaria) ojitetuista soista tuottaa kuitenkin heikosti puustoa pääasiassa kasvupaikan vähäravinteisuuden vuoksi. Suurin osa niistä sijaitsee Pohjois-Suomessa. Eräs keskeinen soihin liittyvä kysymys onkin, mitä kannattaisi tehdä metsänkasvatukseen soveltumattomille ojitetuille soille.
Ojitettujen soiden jatkokäytön vaihtoehtoja on lukuisia. Luontoarvoiltaan tai riistanhoidollisesti merkittäviä ojitettuja soita voidaan ennallistaa. Osa soista voidaan hyödyntää turvetuotannossa, joka jatkuu ainakin seuraavien vuosikymmenten ajan kotimaisen energiatuotannon turvaamiseksi. Parhaiten tuottavia soita voidaan vielä kunnostaa takaisin metsätalouskäyttöön.
LIFEPeatLandUse etsii ratkaisuja
Heinäkuussa 2013 toimintansa aloittanut LIFEPeatLandUse on EU LIFE+ Ympäristöohjelman rahoittama hanke, jossa tuotetaan tietoa metsätalouskäyttöön soveltumattomien ojitettujen soiden jatkokäyttövaihtoehtojen ympäristö- ja taloudellisista vaikutuksista.
Viisivuotisen hankkeen rahoitus on 2,86 miljoonaa euroa, josta EU:n osuus on puolet. Metlan koordinoimassa hankkeessa mukana ovat Helsingin ja Oulun yliopistot, Metsähallitus, SYKE ja Vapo Oy. Hanke saa rahoitusta myös Ympäristöministeriöltä ja Turveruukki Oy:ltä.
Hankkeen etenemistä voi seurata Facebookissa ja Twitterissä!