Neuvonta ja tuki sekä palautetta:
   urkund(at)oulu.fi


University of Oulu
URKUND
Viitteiden tarkistaminen ja plagioinnin ennaltaehkäiseminen


HYVÄ TIETEELLINEN KÄYTÄNTÖ JA URKUND-TIETOJÄRJESTELMÄ

Urkund = asiakirja, kirje, lähdekirja

Oulun yliopisto on sitoutunut tutkimuseettisen neuvottelukunnan ohjeisiin hyvästä tieteellisestä käytännöstä. Tiedekorkeakoulun eräs keskeinen tavoite on ohjata opiskelijat omaksumaan korkeatasoisen tieteellisen käytännön periaatteet. Oulun yliopistossa on laadittu eettiset ohjeet niin opettajalle kuin opiskelijalle sekä plagiointitapausten käsittelyohje, jonka mukaan toimitaan silloin, kun on tunnistettu plagiointitapaus. Nämä ohjeet ovat yhteisiä kaikille Oulun yliopistossa toimiville, niin opettajille kuin opiskelijoille. Urkund on lähdeviitemerkintöjen tarkistamiseen ja plagioinnin ehkäisemiseen tarkoitettu tietojärjestelmä, joka on otettu Oulun yliopistossa käyttöön syksyllä 2009.

Urkund-järjestelmän analyysi sinne lähetetystä dokumentista tapahtuu kerran vuorokaudessa. Urkund vertaa järjestelmään lähetettyä tekstiä julkisten www-sivujen lisäksi omiin tietokantoihin ja yhteistyökumppaneiden suojattuihin tietokantoihin, joita ovat mm. ProQuest, DiVA (Digitala Vetenskapliga Arkivet), Iustus, Nationalencyklopedin. Näin ollen Urkundin hallussa on huomattavasti kustannettua materiaalia sähköisen materiaalin lisäksi. Aineisto sisältää muun muassa tieteellisiä artikkeleita, sanomalehtiartikkeleita, tietosanakirjoja, kirjoja ja tietokantamateriaalia.

Urkund vertaa järjestelmään lähetettyä dokumenttia kolmeen eri lähdeaineistoon:
- Internet (n. 10 miljardia sivua)
- kustannettu materiaali
- opiskelijoiden materiaali eli Urkundiin tallennetut dokumentit (yli 1.5 miljoona, helmikuussa 2009); Urkundia käyttävät oppilaitokset.