Neuvonta ja tuki sekä palautetta:
   urkund(at)oulu.fi

Oulun yliopisto
URKUND

etusivu > opettajalle > miten Urkund toimii?


Miten Urkund toimii?

Ennen Urkundin käyttöönottoa opettajan pitää anoa käyttöoikeutta (http://www.oulu.fi/urkund/opettajalle.html / kohta Käyttöoikeuden anominen). Käyttöoikeuden saamisen jälkeen opettajan nimi ilmestyy opiskelijan Työn lähettäminen -sivun (http://www.oulu.fi/urkund/opiskelijalle.html) valikkoon. Käyttöoikeus anotaan vain kerran.

Opettajan Urkundiin kirjaudutaan koivun tunnuksilla Shibbolethin kautta: http://www.oulu.fi/urkund/opettajalle.html / kohta Kirjautuminen järjestelmään.

 

Urkund_ylaosa

LIST = analysoidut työt
Analyysit tulevat Lajittelemattomat-kansioon, jos opettaja ei ole tehnyt kurssille kansiota Urkundiin tai opiskelija ei ole syöttänyt kurssikoodia oikein Työn lähettäminen -lomakkeeseen.
Uudet-kohdassa tehdään kurssille oma kansio: kurssin nimi voi olla enint. 30 merkkiä, kurssikoodi voi olla oikea kurssin tunniste tai muu opiskelijoille kerrottu koodi (enintään 8 merkkiä, koodi tallennetaan ilman hakasulkeita, esim. 700300A).

SETTINGS = henkilökohtaiset asetukset
Edit = muokkaus
Käyttäjätunnuksella ja salasanalla voi kirjautua palveluun osoitteessa www.urkund.com. Oulun yliopiston Opettajan Urkund -sivun kautta tultaessa käytetään koivun tunnusta.
Analyysiosoitetta ei tarvita, sillä opiskelijat lähettävät tekstit Opiskelijan Urkund -sivun kautta, jotta saavat ennen työn latausta hyväksyttäväksi opiskelijan sopimuksen.
Raportin voi tilata sähköpostitse tai käydä lukemassa Urkundissa (List).
Sisällytä tiedostot mieluummin linkkeinä kuin liitetiedostoina.
Aloitussivuksi kannattaa valita List.


1. Opettaja ilmoittaa, että Urkundia käytetään tietyllä opintojaksolla. Opettaja ilmoittaa opiskelijalle www-sivun osoitteen (http://www.oulu.fi/urkund/opiskelijalle.html), jonka kautta opiskelija hyväksyy järjestelmän käytön. Samassa paikassa opiskelija lähettää työn Urkundiin.

2. Opettaja ohjeistaa asianmukaisiin lähdeviitekäytäntöihin ennen kirjallisen työn palauttamista. Opiskelija voi kirjoittaa tekstin millä tahansa tekstinkäsittelyohjelmalla. Mikäli työssä on paljon taulukoita, kannattaa sen tallentaa myös PDF-versiona (järjestelmä käsittelee varmimmin nimenomaan Adoben PDF -versioita) ja laittaa Urkundiin nimenomaan tämä PDF-versio!

3. Opiskelija palauttaa työnsä edellä mainitun Internet-sivun kautta. Opettajan ilmoittama kurssikoodi kirjoitetaan hakasuluissa, esim. [700300A]. Opiskelija saa Urkundilta vahvistussähköpostin dokumentin vastaanotosta. Sähköpostissa on linkki, jolla opiskelija voi estää dokumenttinsa vertaamisen muiden kuin Oulun yliopiston dokumenttien kanssa.

4. Työ kulkee Urkund-järjestelmän läpi. Työ tallennetaan Urkundin tietokantaan, jonka jälkeen sitä verrataan tietokannan muihin dokumentteihin (esim. opiskelijatöihin), tietosanakirjoihin, sanomalehti- ja tieteellisiin artikkeleihin, kirjoihin, jotka ovat käytettävissä vertailua varten, internetistä löytyvään vertailukelpoiseen materiaaliin sekä mahdollisiin muihin vertailukelpoisiin materiaaleihin.

5. Analyysin valmistuttua lähetetään siitä raportti opettajalle. Tästä raportista selviää mahdolliset yhtäläisyydet muiden lähteiden kanssa. Raportti sisältää linkin yleiskatsaukseen, jota opettaja voi käyttää tutkiessaan mahdollisia yhtäläisyyksiä tarkemmin. Arvion mahdollisten yhtäläisyyksien merkityksestä tekee opettaja. Opiskelijalla on oikeus pyytää opettajalta mahdollisuutta tutustua työn analyysiin.

6. Edellä mainitussa yleiskatsauksessa oma dokumentti sijoittuu opettajan näyttöruudun vasemmalle puolelle ja lähdemateriaalit oikealle. Kummallakin puolella on tekstissä selkeät merkinnät, jotka kertovat, mihin opettajan pitäisi kiinnittää huomiota. Vertaamalla dokumentin osoitettuja tekstiosioita löytyneisiin lähteisiin, opettaja saa tietoa, jonka perusteella hän pystyy päättämään, kuinka tapauksessa jatketaan.

7. Kun opiskelijan työ on lähetetty järjestelmän läpi, se talletetaan Urkundin tietokantaan. Dokumentti tallennetaan arkistointipalveluna koulutusorganisaatioon sen vuoksi, että sitä voidaan käyttää jatkossa muiden opiskelijoiden tekstien analysointiin. Tällä tavoin opiskelijan dokumentti on myös suojattu plagiointia vastaan. Opiskelija voi kieltää oman työnsä vertailun jatkossa muiden korkeakoulujen dokumentteihin.

Materiaalia, joka lähetetään Urkundiin, ei käytetä millään muilla kuin yllämainituilla tavoilla.

Tekijänoikeuksien haltijana opiskelijalla on kuitenkin oikeus kieltää dokumentin käyttö vertailulähteenä Urkund-järjestelmässä. Käytännössä tämä tapahtuu sähköpostiviestissä tulevalla kuittausviestillä. Jos opiskelija haluaa käyttää oikeuttaan kieltää dokumentin käyttö muissa korkeakouluissa tehtäviin vertailuihin, dokumentti säilytetään silti omassa yliopistossa ja se tarkistetaan plagioinnin varalta, mutta sitä ei tulla käyttämään lähteenä muiden opiskelijoiden lähettäessä dokumenttejaan analysoitavaksi muista korkeakouluista eikä sitä voida etsiä Urkund-järjestelmästä.

Jos opiskelija käyttää tätä oikeutta, dokumentti ei myöskään ole suojassa muiden opiskelijoiden plagioinnilta.