Oulun yliopisto - EtusivulleUniversity of Oulu in English

Etusivulle
Laitos
Tietokoneet
Tietoliikenne
Tietovälineet
Tilat
Yhteistyossa
 

Alliant-minisuperkoneet

 

ALLIANT FX/80-3 ”moonrise”

- 3 laskentaprosessoria
- 2 I/O-prosessoria
- muisti: 32 Mtavua


-> ALLIANT FX/80-6
- 6 laskentaprosessoria
- 2 I/O-prosessoria
- muisti: 64 Mtavua

 

Minisuperkoneen ja Unix-palvelukoneen hankintaprojekti

ATK-keskuksen johtokunta asetti 19.1.1989 toimikunnan valmistelemaan ja tekemään esitystä minisuperkoneen ja Unix-palvelukoneen hankinnan selvitystoimikunnan. Koska käytettävissä oleva määräraha 2.1 Mmk piti riittää molempien hankintaan, päätettiin pyytää LuTK:lta ja TTK:lta rahoitusosuutta tähän projektiin. Ne lupasivat rahoitusta yhteensä 0.6 Mmk tähän hankkeeseen. Lisäksi TTK lupasi 0.2 Mmk hankkeeseen liittyvään graafiseen tulostukseen. Myöhemmin pyydettiin ja saatiin lisärahoitusta minisuperkoneen kalliiden sovellusohjelmien hankintaan.

     Toukokuisessa kokouksessa 1989 tehtiin päätös Oulun yliopiston ATK-keskukseen hankittavasta minisuperkoneesta. Päätettiin hankkia laitteisto kahdessa vaiheessa niin, että syksyllä 1989 asennetaan pienempi ALLIANT FX/80-3, joka päivitettäisiin keväällä 1990 uudeksi malliksi ALLIANT FX/160-4, jota ei ole vielä siinä vaiheessa oltu tuotu markkinoille. Niiden yhteenlaskettu hinta olisi noin 2.5 Mmk. Hankkeen viivästymistä ja laskentatehon saavuttamista varten määrättiin rajat ja hyvitysehdot.
     Pienempi minisuperkone ALLIANT FX/80-3 asennettiin aikataulussa syyskuussa 1989 nimellä ”moonrise”. Sen käyttöjärjestelmä oli Unix-yhteensopiva. Siinä oli 3 laskentaprosessoria, 2 I/O-prosessoria ja 32 Mtavun muisti. Sen ohjelmointikielet C ja f77 olivat vektoroivia ja rinnakkaistavia. Siihen asennettiin sovellusohjelmistoja: matriisilaskennan MATLAB, matemaattinen Fortran-kirjasto NAG, rakennetekniikan ohjelmistot SOLVIA ja ABAQUS sekä graafisia sovelluksia varten DISSPLA.
     Myöhemmin ilmoitettiin, että tehokkaampi kone olisikin malli ALLIANT FX/2808, jossa olisi eri valmistajan eli Intelin i860-tyyppiset prosessorit eikä Alliantin omia prosessoreita. Koneeseen tulisi 8 laskentaprosessoria ja yksi I/O-prosessori levytoimintojen tukena. Muistia olisi 128 Mtavua. Lisäksi tätä tietokonetta ei voitu toimittaa Ouluun sovitussa aikataulussa. Sovittuna hyvityksenä pienempi väliaikainen kone laajennettiin kesäkuussa 1990 malliksi ALLIANT FX/80-6. Siinä oli laajennuksena 3 uutta laskentaprosessoria ja 32 Mtavun lisämuisti.
     Heinäkuussa 1990 ATK-keskuksen konehuoneeseen asennettiin edellisen koneen rinnalle uusi ALLIANT FX/2808 nimellä ”sunrise” pienemmän koneen kanssa yhteisillä levyillä. Sitä ei voitu aluksi hyväksyä vastaanotetuksi, koska siinä ilmeni teknistieteellisten valmisohjelmistojen puute sekä kääntäjien keskeneräisyys. Uuden laitteiston testeissä saavuttama nopeus jäi alle sopimuksessa määriteltyjen rajojen.
     Asiasta käytiin neuvotteluja ruotsalaisen maahantuojan ja johtokunnan kesken. ALLIANT tarjosi lähinnä puuttuvien sovellusohjelmien hyvityksenä pienemmän laitteiston Oulun yliopistolle käytetyn laitteiston hinnalla. Tarjous otettiin vastaan ehdolla, että uuden laitteiston suorituskykytesti menisi läpi. Se tapahtui myöhemmin uusien Fortran- ja C-kääntäjäversioiden avulla.
     Keväällä 1992 hankittiin ALLIANT-minisuperkoneiden moonrise ja sunrise käyttöön 4Gtavua lisää levytilaa.

ALLIANT-minisupertietokoneet osoittautuivat monessa mielessä ongelmallisiksi laitteiksi. Niihin ei ollut saatavilla kaivattuja ohjelmia, ne olivat keskenään binääriyhteensopimattomia ja niiden kehitys lopetettiin. Niillä oli kovin lyhyt tehokas tuotantokäyttöaika ja pieni käyttäjämäärä. Ne kuitenkin tarjosivat käyttäjilleen huomattavan määrän cpu-tehoa, jota ei helposti olisi saatu muualta sekä totuttivat tutkijoita myöhemmin yleistyneeseen unix-käyttöjärjestelmään.

Tekstit 40-vuotishistoriikista
Tietotekniikkapalveluja Oulun yliopistolle 1965-2005
Eino Tienari - Esko Vakkilainen