Yliopistolaajuisen atk-palvelutoiminnan järjestäminen ja ylläpitäminen 1990-luvun alun Unix-laitteilla oli hankalaa. Talouslama ja säästötoimet estivät riittävän tehokkaiden koneiden hankinnan eikä Unix-käyttöjärjestelmä ollut vielä kypsynyt raskaaseen tuotantokäyttöön, palvelut olivat käyttöjärjestelmä- ja versioriippuvaisia, laiteongelmat tavallisia ja erityisesti käyttäjähallinta-, tiedosto- ja varmuustallennuspalveluiden tehokas toiminta odotti vielä kehittyneempiä laitteita ja uudempia käyttöjärjestelmäversioita. Silti Unix toi edes jonkinlaisen yhteensopivuuden palvelinkoneiden välille ja saattoi internet-palvelut kaikkien ulottuville.
Koko atk-alaa alusta alkaen vaivanneelle skandinaavisten kirjainten esittämis- ja tulostusongelmalle löydettiin vähitellen ratkaisut, mutta sitten internetin käyttö toi nämä ongelmat uudelleen pinnalle eikä niistä aivan tyystin ole eroon päästy vieläkään.
Unix-käytön harjoittelua
APOLLO DN3000
Syksyllä 1988 sijoitettiin ATK-keskuksen asiakkaiden työtilaan APOLLO DN3000- merkkinen Unix-työasema. Sitä saivat opiskelijat ja tutkijat käyttää kokeiluun ja itseopiskeluun. Se siirrettiin keväällä 1990 rakentamistekniikan osastolle.
RS/6000 malli 520 -”rainbow”
Oulun yliopisto ja IBM solmivat syksyllä 1990 yhteistutkimussopimuksen, jonka tarkoituksena oli sovittaa IBM:n Unix-työasema RS/6000 malli 520 Oulun yliopiston ympäristöön ja kehittää mahdollisesti ohjelmistoja. ATK-keskus sai tuon laitteiston korvauksetta käyttöönsä toistaiseksi seuraavassa kokoonpanossa (nimellä ”rainbow”): muisti 16 Mtavua, levyä 0.7 Gtavua, värinäyttö 19”, 3D graafinen liitäntä, levykeasema, kasettiasema, Postscript-kirjoitin, 3 kpl Xstation 120 X-päätteitä 19” värinäytöllä.
”Rainbow”ta pääsi käyttämään opiskelijoiden käyttäjätunnuksella. Tätä laitteistoa käytettiin enemmän kuin edellä mainittua Apolloa, mutta aiottuun käyttötarkoitukseen se oli kokoonpanoltaan ja suoritusteholtaan liian pieni. IBM RS/6000-520 palautettiin IBM:lle vuonna 1992.
”ousrvr” -palvelin
Toukokuussa 1989 tehtiin päätös koskien palvelinkoneen hankintaa. Tietokone oli tarkoitettu tietoliikenteen tueksi taustapalvelimeksi. Siihen valittiin Nokia Datan tarjoama Sun SPARCstation 1, johon levyt hankittiin eri toimittajalta. Se asennettiin verkkoon nimellä ”ousrvr” ja palvelu sisälsi mm. elektroniset uutiset.
Ensimmäinen opetuksen Unix-luokka 1991
Keväällä 1991 asetettiin ATK-keskuksen sisällä työryhmä valmistelemaan uuden opetustilan laitehankintoja. Periaatteessa vaihtoehtoina olivat joko palvelukone, johon liitetään X-päätteitä, tai koko luokka muodostetaan Unix-työasemista. Se esitti johtokunnalle Digitalin DECsystem 5500:n ja 10 Digitalin värillisen 19 tuuman VT1300 X-päätteen hankintaa. Järjestelmän ylläpitoa ja hallintaa varten päätettiin hankkia lisäksi DECsystem 3100 –työasema.
Opetuksen palvelinkoneet
ATK-palvelutoiminnan ja tutkijoiden Unix-koneiden hankintaprojekti
IBM-keskustietokoneesta luopumiseen valmistauduttiin vuonna 1993 käydyillä hankintaprojekteilla,
joista ATK-palvelutoiminnan ja tutkijoiden Unix-tietokoneiden hankintaprojektissa tarjoukset
pyydettiin konemerkeistä Sun, HP, Digital ja IBM. Vaihtoehtoina pyydettiin sekä 1 koneen että
3 koneen kokoonpanoja. Päätös tehtiin elokuussa. Vuoden lopussa otettiin käyttöön yhteensä
noin 0.7 milj. markkaa maksaneet 3 Unix-palvelinkonetta.
Tutkimuksen ja henkilökunnan palvelinkoneet
2000-luvun alkuaikoina päästiin palvelinkoneiden osalta päivitysten ja
koneiden käyttötarkoituksen vaihtojen myötä tilanteeseen, jossa kehitys perustui
tasaiseen vuodesta toiseen suunnilleen samanlaisena pysyvään rahoitukseen.
Hyvin suurten kertahankintojen aika oli jo ohitettu. Mikrotietokoneiden puolella tähän oltiin jo päästy hieman aikaisemmin ja tietoliikenneverkossa vähän myöhemmin 2000-luvun alkupuolella.
Tämä toimintamalli oli paremmin nykyaikaan ja tiukkaan taloudenpitoon sopiva.
Tekstit 40-vuotishistoriikista
Tietotekniikkapalveluja Oulun yliopistolle 1965-2005
Eino Tienari - Esko Vakkilainen
|