Tietokonekeskus muuttui vuonna 1969 perustetun tietojenkäsittelyopin laitoksen alaisuudessa toimivaksi laskentakeskukseksi.
Elliott 803B:n käyttö lopetettiin maaliskuussa 1971 ja se siirrettiin sähkötekniikan osastolle.
SITRA rahoittajana
SITRAn, Suomen Itsenäisyyden Juhlavuoden 1967 Rahaston, lahjoituksen turvin hankittiin VTKK:n tiloihin Helsinkiin heinäkuussa 1970 opetusministeriölle Univac 1108 –tietokone. Se oli tarkoitettu lähinnä Suomen yliopistojen ja korkeakoulujen käyttöön ja oli pitkään maamme suurin ja tehokkain tietokone.
Univac 1108:ssa keskusmuisti oli 196 608 sanaa (36 bittiä). Siinä oli nopeita rumpu- ja massamuisteja, levy-yksiköitä, magneettinauha-asemia, kortinlukijoita ja -lävistin, reikänauhanlukija ja -lävistin, rivikirjoittimia ja tietoliikennelinjoja (110 – 4800 b/s). ... myös Oulun yliopiston
keskustietokoneen
Keväällä 1971 SITRAn useita korkeakouluja käsittävässä tietokoneprojektissa asennettiin Oulun yliopistoon Univac 1108:n etäiseräpäätteeksi osituskäyttötietokone Honeywell H1642. Tämä hanke, samoin kuin eräiden muiden korkeakoulujen tietokonehankinnat rahoitettiin siis yliopiston budjetin ulkopuolisella Suomen Pankin tuloylijäämärahoituksella.
Korkeakoulujen välinen yhteistyö
Oy Honeywell Ab järjesti 16.9.1971 Jyväskylässä H1642-käyttäjien kokouksen, jossa Tampereen, Jyväskylän ja Oulun yliopiston edustajat vertailivat H1642-käyttökokemuksia. Kokouksessa esiteltiin myös SITRAn kustantamaa osituskäytön aikana päätteeltä toimivan H1642:n ja UNIVAC 1108:n välisen tiedonsiirtosysteemin suunnitteluprojektia. Se otettiin käyttöön tammikuussa 1972 ja se mahdollisti aikaisempaa paremman tavan lähettää etäiserätöitä ajoon.
Tästä alkoi yliopistojen välinen atk-yhteistyö, joka on jatkunut vuosi vuodelta tiiviimpänä. Nykyinen yhteistyö käsittää vuosittaisen korkeakoulujen atk-päivien lisäksi tiiviin johtajien välisen yhteistyön, pääsihteerityön, Funet- ja CSC-asiat, ohjelmistolisenssi-, tietoturva- ja virustorjuntayhteistyötä, opintoasian tietojärjestelmiä, kirjastojärjestelmiä ja paljon muuta. Jo tätä aiemmin jonkinlaista yhteistyötä oli Elliott’in ja Univac 1108:n piirissä. Kaksi muuttoa
Tietojenkäsittelyopin laitos muutti Osakeyhtiö Liitolta vuokratusta huoneistosta Kauppurienkatu 9:ssä Suunnittelu Oy E. Niemelältä vuokrattuihin tiloihin Kauppurienkatu 33 III ja IV kerrokseen kevään 1971 aikana.
TOL muutti uusiin tiloihin Linnanmaalle kesällä 1975. Muutto tapahtui vaiheittain niin, että tietokone Honeywell H1644 siirtyi viimeisenä. Univac-tietokoneen hankintaprojekti
Marraskuussa 1974 käynnistettiin virallisesti Oulun yliopistossa ”KESKISUUREN TIETOKONEEN HANKINTAPROJEKTI”. TOL:n laskentakeskuksen henkilökunnan ja opetushenkilökunnan useiden jäsenten yhdessä muodostaman projektiryhmän puheenjohtajana toimi konepäällikkö Pentti Korhonen.
Henkilökunta
TOL:n laskentakeskus toimi 1970-luvun alkuvuodet tarpeeseen nähden liian pienellä henkilökunnalla. Vihdoin vuonna 1974 saatiin laitokselle uusia toimia ja lisäksi eräitä tilapäisesti hoidettuja tehtäviä vakinaistettiin. Tietojenkäsittelyopin laitoksen esimies oli prof. Pentti Kerola.
Laskentakeskuksen henkilökuntaa lukuvuonna 1974-1975:
Konepäällikkö DI Pentti Korhonen
Toimistosihteeri merkonomi Leena Paiho
Toimistoapulainen vs. Aila Koskela (Helena Kiviahde oli virkavapaa.)
Pääsuunnittelija syksyllä LuK Paavo Moilanen, keväällä FK Esko Vakkilainen (oli syksyllä asepalvelussa)
Vanh. suunnittelija FK Kaisu Ranta
Vanh. suunnittelija FL Eino Tienari
Vanh. suunnittelija vs. Pekka Vakkilainen
(LuK Pekka Mäkelä oli asepalvelussa.)
Suunnittelija ekonomi Sinikka Niiranen
Ohjelmoijat yo. Ritva Kangasperko ja yo. Juhani Saukkonen
Ohjelmoija keväällä yo. Raimo Salo
(oli syksyllä virastotyöntekijänä)
Ryhmäpäällikkö yo. Ulla Parantainen
Käytön ohjelmoija yo. Kaisa Aarne
Operaattorit Paula Kesti ja Kirsti Heikkinen
Lävistäjä vs. Eeva-Liisa Pohjanen
(Seija Verronen oli virkavapaa.)
Näistä henkilöistä E. Vakkilainen, P. Mäkelä, K. Ranta, E. Tienari, U. Parantainen ja J. Saukkonen saivat nimitykset vakinaisiksi viran- tai toimenhaltijoiksi kesällä 1974.
Vuoden 1975 syksyllä jäi Pentti Korhonen virkavapaalle ja tutkijan määräaikaiseen tehtävään Valtion tutkimuskeskuksen Elektroniikan laboratoriossa. FK Esko Vakkilainen hoiti konepäällikön tehtävää viransijaisena 1.10.1975 – 30.9.1976.
Joulukuussa 1977 LuK Pekka Mäkelä kuoli yllättäen. Hänen tehtäviään käyttöjaoksen päällikkönä hoiti aluksi yo. Pekka Vakkilainen ja 16.2.1978 alkaen FK Kaisu Ranta.
Vuosina 1977-1979 olivat laitoksen työntekijöinä mm. seuraavat uudet henkilöt: FM Pekka Packalen, LuK Martti Pysäys, LuK Kaija Oravainen, DI Heikki Asikainen ja operaattori Jorma Heikka.

Pekka Mäkelä
Univacin vastaanoton juhlistushetki
Kuvassa eturivissä vasemmalta: Pekka Mäkelä, Paula Kesti, Harri Lahti (Univac), xx (Univac), Kaisa Aarne, Kirsti Heikkinen. Keskirivissä vasemmalta: Ritva Kangasperko, Kaisu Ranta, Pekka Mäkinen (Univac), Harri Ahola (Univac). Takarivissä vasemmalta: Heikki Asikainen, Paavo Moilanen, Erkki Alaperä (Univac), Pentti Korhonen.
Vuosikymmenen vaikuttaja: Pentti Kerola
Pentti Kerola suunnitteli ja toteutti tietojenkäsittelyopin laudatur-tason opetuksen ja sen jälkeiset jatko-opinnot.
Tuohon aikaan laskentakeskus kuului osana tietojenkäsittelyopin laitokseen ja näin Kerola toimi myös sen ylimpänä esimiehenä. Kerola toimi myös valtakunnallisissa työryhmissä, mm. konevalinnoissa.
Suuri osa laskentakeskuksen henkilökuntaa osallistui opetukseen sekä opettajan että oppilaan roolissa. Myöhemmin nämä organisaatiot eriytettiin ATK-keskukseksi ja tietojenkäsittelyopin laitokseksi. Koko 1970-luku oli niin laskentakeskukselle kuin tietojenkäsittelyopin laitokselle voimakkaan kasvun ja kehityksen aikaa.
Kuva vuodelta 2005.
Teksti 40-vuotishistoriikista
Tietotekniikkapalveluja Oulun yliopistolle 1965-2005
Eino Tienari - Esko Vakkilainen
|