Abiopas 2010

Opiskelijahaastattelussa Anu Hotakainen

Luonnontieteellinen tiedekunta

Matematiikkaa neljättä vuotta opiskeleva Anu tiesi haluavansa opettajaksi jo yläasteella ollessaan. Hän piti matematiikasta ja kun isosisko suuntasi edellä Oulun yliopistoon matematiikkaa opiskelemaan, oma valinta tuntui helpolta. ”Pääsin sisään suoravalinnalla ylioppilaskirjoitusten ansiosta”, Anu kertoo. ”Oli mahtava tunne, kun tiesi mitä halusi opiskella ja se oli mahdollista ilman pääsykokeita.”

Myös muiden yliopistojen ovet olisivat auenneet Vetelistä Keski-Pohjanmaalta kotoisin olevalle lahjakkaalle nuorelle naiselle. Oulu tuntui kuitenkin eteläkammoa potevalle Anulle sopivimmalta vaihtoehdolta. ” Oulu vaikutti maanläheiseltä kaupungilta, jossa ihmiset ovat samalla tasolla ja joka ei tunnu liian suurelta”, Anu toteaa.

Anu tunnustautuukin sielultaan maalaistytöksi. Hän on vuokrannut kaupungilta yhdessä isosiskonsa kanssa pienen viljelyspalstan. ”Siellä pääsee kuokkimaan maata ja haukkomaan happea vastapainona kerrostaloelämälle”, Anu naureskelee.

Matematiikan opiskelu on vastannut melko hyvin Anun odotuksia. Isosiskon vinkit ovat olleet kullanarvoisia ja Anu aloittikin fysiikan sivuaineopinnot heti ensimmäisenä syksynä matematiikan rinnalla. Toisena sivuaineena hänellä on kemia. ”Kaikkein mukavimpia opintoja ovat olleet pedagogiset opintojaksot yhteistyössä kasvatustieteiden tiedekunnan kanssa”, Anu kehuu. Niin sanotun auskultoimisvuoden aikana opiskelijat pääsevät harjoittelemaan opettajantaitojaan Oulun normaalikoulussa oikeiden oppilaiden edessä. Ennen työelämään siirtymistä Anulla on edessään vielä muutamia syventäviä kursseja, sivuainekursseja sekä Pro Gradu –tutkielman eli lopputyön suorittaminen.

Tulevaisuuteen matematiikan opiskelijat suhtautuvat Anun mukaan positiivisella asenteella ja turvallisin mielin. Suurten ikäluokkien eläköityessä myös matematiikanopettajia tarvitaan runsaasti lisää. ”Töitä varmasti löytyy”, Anu toteaa ja toivoo työllistyvänsä Oulun seudulle, sillä hänen puolisonsakin on löytänyt täältä hyvän työpaikan.

Anun mukaan matematiikan opiskelu ei välttämättä vaadi huippulahjakkuutta. ”Tärkeintä on, että löytyy matemaattista kiinnostusta ja on valmis tekemään töitä”, Anu rohkaisee. ”Toki opettajan ura hieman vaatii, että on ulospäinsuuntautunut persoona ja tykkää työskennellä nuorten parissa.”

Anu korostaa opiskelukavereiden merkitystä opintojen kannalta. ”Sparraamme toinen toisiamme laskuharjoituksissa. Ja jos tekee töitä opintojen ohella, kaverit ovat korvaamaton apu”, Anu kiittelee ja mainitsee, että uusia kavereita löytää kyllä nopeasti. ”Ensimmäisellä luennolla istahdin kymmenien muiden oppilaiden joukossa isoon luentosaliin ja silloin vieressäni istunut opiskelukaveri on yhä hyvä ystäväni”, Anu hymyilee.