Abiopas 2010

Opiskelijahaastattelussa Jarno Lohva

Teknillinen tiedekunta

Sähkötekniikkaa 3. vuosikurssilla opiskelevalle Jarno Lohvalle oli lukion päättyessä päivän selvää, että opiskelupaikka tulee olemaan Oulun yliopiston teknillisessä tiedekunnassa. Jarnon suvusta löytyy insinööriperinteitä ja serkkupoikakin opiskelee samassa paikassa. ”Tutustuin koulutusohjelmiin netissä ja tein lopulta valinnan sähkötekniikan ja tietotekniikan koulutusohjelmien välillä”, Jarno kertoo. Pyhäjärveltä lähtöisin olevalle miehelle Oulun kaupunki oli muutoinkin entuudestaan tuttu ja mieluisa.

”Opintoja aloittaessa kuvittelin, että elämäni tulisi olemaan pelkkää lukemista ja harjoitustehtäviä 24 tuntia vuorokaudessa, jotta valmistuisin todella nopeasti. Melko pian selvisi, että opiskeluaikaan kuuluu paljon muutakin eikä opintopisteet kerry itsestään”, Jarno naurahtaa. ”Kiltatoiminta ja erilaiset aktiviteetit ovat toki vieneet hieman aikaa opinnoilta, mutta tarjonneet vastapainoa pänttäämiselle.” Vapaa-aikaansa Jarno viettääkin useimmiten sähköteekkareiden kiltahuoneella.

Jarno on saanut kiltatoiminnan kautta valtavasti uusia tuttavia ja hän uskoo kontaktiverkostosta olevan runsaasti apua työelämässä opintojen jälkeen. ”Linnanmaalla on saman ikäluokan opiskelutovereita yli kaksi kertaa niin paljon, kuin kotipaikkakunnallani oli asukkaita”, Jarno toteaa. Monialaisen yliopiston eduiksi Jarno summaa myös sen, että tekniikan opiskelijoiden miesvaltaista sukupuolijakaumaa tasoittaa muiden tiedekuntien opiskelijat – toisin kuin useissa muissa tekniikan alan korkeakouluissa.

Tulevaisuuden suhteen Jarno on luottavainen. Tekniikan alan työllisyystilanne on juuri nyt haastava, mutta uuden nousukauden koittaessa muutaman vuoden kuluttua huippuosaajia tarvitaan varmasti. ”Itse asiassa Oulun yliopiston teknillisestä tiedekunnasta valmistuneista 97% on työelämässä nytkin”, Jarno huomauttaa.

Vuoden kuluttua kandintutkinnon suorittamisen jälkeen Jarno suunnittelee hakeutuvansa työvaihtoon kaukoitään. Valmistumisen jälkeen hän haaveilee työstä, joka veisi välillä keikoille ulkomaille. ”Manageritehtävät kiinnostavat tulevaisuuden työelämässä, joten johtamisen opinnot täydentävät mainiosti tekniikan alan opintoja”, Jarno kiittelee.

Tekniikan opiskelu sopii Jarnon mielestä kaikille, joilla löytyy kiinnostusta alalle. ”Kun lähtee rohkeasti mukaan, niin porukka kyllä vie mennessään ja ottaa jäsenekseen”, Jarno rohkaisee.