Seminaari - Mitä tehdään Pohjoiskalotin vähemmistökulttuurien suojelemiseksi ja elvyttämiseksi?

Tiistai, elokuu 27, 2013 (Koko päivä)

Tiistaina 27.8.2013 klo 09.00-15.30, Oulun yliopisto (Saalastinsali), Oulu

Tervetuloa seminaariin Mitä tehdään Pohjoiskalotin vähemmistökulttuurien suojelemiseksi ja elvyttämiseksi?. Seminaari on avoin kaikille vähemmistökulttuureiden kielen ja kulttuurin elvyttämisestä kiinnostuneille. Seminaarin järjestävät Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto, Oulun yliopiston Giellagas-instituutti sekä Suomalais-norjalainen kulttuurirahasto. Pohjoismainen kulttuurirahasto on myöntänyt tukea seminaarille.

Seminaarin pääaiheena on vähemmistökulttuureiden kielen ja kulttuurin elvyttäminen viime vuosikymmenien aikana. Tavoitteena on lisätä tietoutta pohjoisen vähemmistökulttuureista. Keskipisteessä ovat saamelaiset, kveenit ja tornionlaaksolaiset. Seminaarissa on mukana kielen, kirjallisuuden ja media-alan tutkijoita sekä historioitsijoita Suomesta, Norjasta ja Ruotsista sekä kulttuuri- ja yhteiskuntaelämän ja politiikan edustajia.

Seminaarin tavoitteena on valaista erityisesti seuraavia kysymyksiä: Mitä aloitteita on tehty 1990-luvulta lähtien vähemmistöjen kielien ja kulttuurien vahvistamiseksi? Mitä konkreettisia panostuksia valtiot, saamelaiskäräjät, pohjoismaiset yhteistyöorganisaatiot ja vähemmistöjen etuja ajavat organisaatiot ovat tehneet kieli-, koulutus- ja kulttuuripolitiikan alueilla sopimusten mukaisen kehityksen toteuttamiseksi? Miten Euroopan neuvoston asiantuntijat ovat arvioineet näitä panostuksia? Miten nämä vähemmistöt itse kokevat panostukset kielen ja kulttuurin elvyttämiseksi? Mitä mieltä tutkijat ja poliitikot ovat pohjoismaisella, kansallisella ja paikallisella tasolla näistä kysymyksistä? Kuka ottaa vastuun vähemmistökulttuurien ja -kielien vahvistamisesta Pohjoiskalotissa?

Ohjelma (pdf)

Esitelmät / Presentationer

Seminaariraportti (pdf)

Seminaarin moderaattori: Mats Rolén, dosentti

Kieli: suomi, ruotsi, saame, kveeni ja meänkieli (Simultaanitulkkaus)

Muutokset ohjelmassa ovat mahdollisia

Osallistuminen on maksutonta, mutta edellyttää ennakkoilmoittautumista sähköpostitse viimeistään 20.8.2013: rahastot(at)hanaholmen.fi.

Lisätiedot: +358 (0)9 4350 2139.

Lisää kalenteriin

Takaisin tapahtumiin