Muistin marginaalista. Sodan ja uudelleenrakentamisen merkitykset ja ylisukupolviset selviytymisen keinot Lapissa

Projektin tiedot
Projektin kesto
-
Rahoittaja
Muu kotimainen
Projektin rahoittaja
Projektin koordinaattori
Oulun yliopisto
Yksikkö ja tiedekunta
Yhteystiedot
Projektin vetäjä
- Yliopistotutkija
Projektin kuvaus
Avaamme monitieteisessä tutkimushankkeessamme Lapin sodan, evakuoinnin ja uudelleenrakentamisen kokemuksia ja monimuotoisuutta. Tarkastelemme erityisesti ryhmiä, joiden kokemuksia sodasta ja uudelleen rakentamisesta ei toistaiseksi ole tieteellisesti tutkittu. Pohdimme myös , onko lappilaisten kokemusten ja muistojen marginaaliin jäämiselle olemassa kulttuurisia ja historiallisia syitä.
Tutkimuksemme eri sukupolvien näkökulmasta lisää ymmärrystä siitä, miten traumaattiset muistot välittyvät sosiaalisesti, miten ne vaikuttavat muistikulttuureihin ja kuinka pitkäkestoisia ne voivat olla. Painopisteemme ei kuitenkaan ole vain traumaattisten muistojen ja kokemusten tutkimisessa. Kiinnitämme huomiota myös niihin toivoa, tulevaisuutta ja resilienssiä lisääviin keinoihin, joiden avulla sodasta ja uudelleenrakentamisesta on selvitty eteenpäin.
Muistin marginaalista -tutkimusryhmän jäsenet:
Yliopistotutkija Outi Autti, HuTK, Giellagas-instituutti (PI)
Yliopisto-opettaja Ilmari Leppihalme, KPTK, kasvatuksen arvot, aatteet ja yhteiskunnalliset kontekstit
Väitöstutkija Päivi Magga, HuTK, Giellagas-instituutti
Yliopistonlehtori Seija Jalagin, HuTK, historia
Yliopistonlehtori Hanna-Leena Määttä, HuTK, kirjallisuus ja elokuvatutkimus
Väitöstutkija Saara Intonen, HuTK, historia
Projektin toimenpiteet
Tapahtumia
Rovaniemellä Arktikumin Polarium-salissa järjestetään ”Sota meissä – muistoja Lapin sodasta” -tilaisuus lauantaina 26.4.2025 kello 12–16.
Huhtikuun lopussa tulee kuluneeksi 80 vuotta Lapin sodan päättymisestä. Lapin sota on merkittävä ajanjakso, joka on jättänyt jälkensä niin Suomen historiaan kuin yksittäisten perheiden ja ihmisten muistoihin. Sodan vaikutukset pysyvät lappilaisten mielissä ja elämässä: ne ulottuvat tähän päivään muistojen ja tarinoiden kautta.
Tapahtuma tuo yhteen asiantuntijoita, taiteilijoita, sodan kokeneita ja heidän jälkipolviaan. Muistojen lisäksi keskustellaan taiteiden roolista muistojen tallentajana ja siirtäjänä. Elokuvaohjaaja Aku Louhimies kertoo tulevasta Lapin sotaan sijoittuvasta elokuvastaan. Tilaisuuden lopuksi on varattu aikaa yhteiselle keskustelulle ja muistojen jakamiselle.
Yleisötilaisuus tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden syventyä Lapin sodan kokemushistoriaan. Tilaisuus on avoin kaikille kiinnostuneille.
Tilaisuuden järjestävät Oulun yliopiston Muistin marginaalista -tutkimushanke, Koneen säätiö, Rovaniemen kaupunginkirjasto ja Lapin maakuntamuseo.
Tilaisuus striimataan klo 12–15 Rovaniemen kaupunginkirjaston Youtube-kanavalla youtube.com/@roikirjasto. Klo 15 alkavaa keskustelua ei striimata.
Tervetuloa mukaan osallistumaan ja muistelemaan!
Ohjelma:
12.00–12.30 Dosentti Outi Autti ja väitöstutkija Saara Intonen, Oulun yliopisto: Evakkoon Ruotsiin ja Pohjanmaalle
12.30–13.00 Väitöstutkija Päivi Magga, Oulun yliopisto: Saamelaisten muisteluksia sota-ajasta
13.00–13.30 Dosentti Seija Jalagin, Oulun yliopisto: Ruotsalaisten muistoja ”suomalaispakolaisista”
Tauko 30 min, mahdollisuus tutustua Arktikumin näyttelyihin
14.00–14.30 Yliopisto-opettaja Ilmari Leppihalme, Oulun yliopisto: Kaunokirjallisuus muistin paikkana
14.30–15.00 Ohjaaja Aku Louhimies: Lapin sota -elokuva. Haastattelijana dosentti Hanna-Leena Määttä, Oulun yliopisto
15.00–16.00 Keskustelua, kysymyksiä ja yhteistä muistelua sota- ja evakkoajasta
Projektin tulokset
Julkaisuja
Autti, Outi (in press): Children and Lapland War–memories of forced displacement. Teoksessa Johanna Leinonen et al. (toim.) Forced Migrants in Nordic Histories. Helsinki: Helsinki University Press.
Autti, Outi & Intonen Saara 2022. The Recognition of War Refugees: Lapland, Love, and Care. Journal of Interdisciplinary History 53: 1, 89–115. doi: https://doi.org/10.1162/jinh_a_01799