FT Juha Hiltunen, dosentti

Erityisalat

- Amerikan alkuperäiskulttuurit & Polynesian alkuperäiskulttuurit (erik. Havaiji)
- Etnohistoria, myyttinen historia
- Uskontoantropologia ja sindonologia (mm. historiallinen Jeesus-tutkimus)
- Historialliset väärennökset ja ideologinen propaganda
- Sotahistoria ja väkivallan antropologia
- Gender-tutkimus ja etnoseksologia
- Elvis Presley

Esittely

Nuoruusvuodet menivät hieman sivuraiteilla, niin että opiskelukiinnostus heräsi vasta myöhemmin. Muutettuamme Vaasasta Turkuun 1974 läksin Turun iltaoppikouluun, josta valmistuin ylioppilaaksi 1976. Tämän jälkeen kaupallinen ammatti oli tähtäimessä, sillä olin mennyt perheyritykseemme Kovametalliterä Ky:n myyntitöihin. Kouluttauduinkin Markkinointi-Instituutista kauppateknikoksi 1979. Yliopisto-opinnot tulivat eteeni vasta syksyllä 1991. Motivaatio oli kova ja valmistuin Helsingin yliopistosta kulttuuriantropologia pääaineena ja American Studies sivuaineena filosofian maisteriksi syksyllä 1993. Pro graduni oli Pyhitetyt valheet: hallitsija, propaganda ja kronologia Mesoamerikassa.Vietin vuoden 1994-5 USA:ssa Teksasin yliopistossa Austinissa vierailevana tutkijana, jossa kokosin aineistoa väitöskirjaa varten. Tämän jälkeen siirryin Turun yliopistoon kulttuurihistorian jatko-opiskelijaksi, jossa alkuvuodesta 2000 sain filosofian tohtorin arvon. Väitöskirjani Ancient Kings of Peru. The Reliability of the Chronicle of Fernando de Montesinos  valmistui syksyllä 1999. Joulukuussa 2001 sain nimityksen Amerikan alkuperäiskulttuurien dosentiksi Oulun yliopiston Kulttuuriantropologian laitokselle.

Uusin tietokirjani on Valokuva Jeesuksesta? Torinon käärinliina tieteen, historian ja Uuden testamentin valossa, joka ilmestyi Kirjapajan kustantamana syksyllä 2009. Sen inspiroimana  toteutin yhdessä professori Jouko Martikaisen kanssa Turun Martinkirkkoon Torinon käärinliina – Shroud of Turin teemanäyttelyn keväällä 2010. Sille on suunnitteilla entistäkin mittavampaa jatkoa Turun kulttuuripääkaupunkivuoden 2011 puitteissa.

Työstän paraikaa tietokirjaa Elvis Presley – Puoliverinen. Rocklegendan etnokulttuuriset juuret, jossa tuon esiin Elviksen moninaisia yhteyksiä Amerikan intiaanikulttuureihin. Tämän jälkeen työn alle on tulossa laaja tietoteos Suomalaiset ja intiaanit, jossa keskityn Delawaren alueen varhaisiin kontakteihin sekä Minnesotan myöhempiin yhteyksiin mm. vanhojen ruotsalaisten dokumenttien nojalla, joista käy ilmi, että suomalaisilla on ollutkin paljon merkittävämpi panos Amerikan pioneerikulttuurin synnyssä kuin on otaksuttu.

Tieteen popularisointi on ominta alaani ja nautin kirjoittamisesta. Pikkupojasta lähtien monen monituiset maailman ja elämän ilmiöt ovat kiehtoneet –  sitä enemmän mitä enemmän ikää on karttunut. Nykyisin koenkin olevani enemmän filosofi ja generalisti kuin spesialisti.

Olen myös freelancer – matkaopas Kon Tiki Tours toimiston palvelussa Helsingissä. Tällä hetkellä teen matkoja USA:an (mm. Havaijille). Aiemmat matkani ovat suuntautuneet Keski- ja Etelä-Amerikkaan (mm. Meksikoon ja Peruun). Mukavaa tässä hommassa on mm. se, että USA:n matkojen kohteet sivuavat erityisintressejäni kuten intiaanikulttuureita, Elvis-paikkoja sekä countrymusiikin mestoja.

Harrastan kitaransoittoa ja laulamista, tietokonepiirtämistä sekä pitkän matkan juoksua. Minulla on täysikokoinen tasankointiaanien tipi-teltta, jossa kesäisin tapaan istuskella nuotion äärellä ja mietiskellä syntyjä syviä. En omista kännykkää enkä televisiota ja paikasta toiseen hurautan mieluiten pyörällä.

Liitteet:

Viimeksi päivitetty: 13.6.2012