Nuoren arkkitehdin Wuorio-palkinto 2014 arkkitehti Tuulikki Tanskalle

Suomen Arkkitehtiliitto SAFA on myöntänyt vuoden 2014 Wuorio-palkinnon Oulun yliopiston arkkitehtuurin tiedekunnasta valmistuneelle Tuulikki Tanskalle 28.03.2014 Lahden Sibeliustalolla järjestetyillä Arkkitehtipäivillä. Palkinto myönnettiin diplomityöstä ”Geometrisen optimoinnin menetelmät arkkitehtisuunnittelussa. Algoritmiavusteisesti suunniteltu puurakenteinen uimahalli Oulun Linnanmaalle”.

Palkinto annetaan vuosittain ansiokkaimmaksi arvioidun diplomityön tekijälle. Tanskan työtä ohjasi arkkitehti Toni Österlund ja valvoi professori Matti Sanaksenaho.

- Palkinto myönnetään ansiokkaasta digitaalisen suunnitteluprosessin hallinnan kehittämisestä ja loppuun viedystä sovelluksesta. Tuulikki Tanska on työssään tehnyt omia johtopäätöksiä algoritmiavusteisen suunnittelun soveltamisesta kaareviin kantaviin puurakenteisiin. Johtopäätöksensä pohjalta hän toteuttaa rakennelman 1/1 mittakaavaan ja tekee erittäin luontevan suunnitelman liikunta- ja uimahalliksi Linnanmaalle, palkinnon saajan valinnut arkkitehti Anna Brunow perustelee.

- Oulun yliopistolla on opiskelijoiden aloitteesta viety digitaalisia 3D -suunnittelutyökaluja eteenpäin tavalla, joka palvelee koko rakennusalaa. Tästä oli todistuksena mm. vuonna 2011 Turkuun toteutettu Pudelma-paviljonki, Brunow sanoo.

- Algoritmisten suunnittelumenetelmien omaksuminen on itselleni onnistunut parhaiten leikin kautta, työkaluja testaillen ja pikkuhiljaa syvemmin ymmärtäen. Kokeilujen tuloksena syntyi paviljonkirakennuksia sekä lähes utopistisia visioita arkkitehtuurista. Diplomityöni tavoite oli astua seuraava askel kohti todellisten haasteiden ratkomista algoritmisten suunnittelumenetelmien ja optimoinnin avulla. Myös detaljitason geometristen ongelmien ratkaisu elegantin lopputuloksen aikaansaamiseksi on itselleni hyvin innostavaa. Toinen tavoite oli panostaa rakennuksen toiminnallisuuteen ja pohtia yhdistettyä uimahalli- ja liikuntakeskusta konseptina, Tuulikki Tanska sanoo.

Tiedote.
Julkaistu: 28.03.2014 klo 10:00
Julkaisija: Suomen Arkkitehtiliitto SAFA ry

Last updated: 28.3.2014