Terveyden ja hyvinvoinnin tutkimusryhmä

Missio: On-line biosensoreiden kehittäminen ihmisfysiologisiin sovellutuksiin, elintarvikealaa palvelevan analytiikan kehittäminen ja tarjoaminen, kasvien arvoyhdisteiden analytiikka ja bioaktiivisuuksien tutkimus sekä kasvimateriaalien prosessointi. Analyysipalvelujen tarjoaminen valituilla sovellusalueilla on aina tärkeä osa toimintaa tutkimus- ja kehitystyön rinnalla.

Ydinosaaminen: Biosensorit: sähkökemialliset entsyymi- ja immunosensorit sekä optiset SPR-sensorit. Kasviperäisten näytemateriaalien monipuolinen prosessointi ja analysointi.

Palvelut: Yhteisrahoitteinen tutkimus, tilaustutkimus, analytiikka, konsultointi, laitteiden ja tilojen vuokraus.

Pääsovellusalueet: Hyvinvointi, urheilu ja liikunta, koti- ja vieridiagnostiikka, elintarviketeollisuus.

Esimerkkejä analyysipalveluista: elintarvikkeiden koostumus (esim. rasvahapot, fenoliyhdisteet, sokerit, C-vitamiini), antioksidatiivisuus (ORAC), bakteerien kokonaismäärä, anionit (mm. hapot), kationit (mm. ammonium).

Esimerkkejä tutkimusmenetelmistä: sylkinäytteiden biosensoripohjaiset analyysit, kasviperäisten näytemateriaalien uutot, fraktioinnit, kuivaukset, bakteerien kasvattaminen sekä DNA-pohjainen profilointi ja tunnistus, hiivojen kasvatus, nisäkässoluviljelmät, kvantitatiivinen PCR, läpivirtaussytometria, entsyymiaktiivisuusmääritykset, verinäytteiden ottaminen ja käsittely.

Lisätietoja

Tutkimuspäällikkö, FT Pekka Kilpeläinen

Tel. +358 294 488 111, etunimi.t.sukunimi(at)oulu.fi

Viimeksi päivitetty: 18.7.2018