Humanistinen tiedekunta

Ajankohtaista
Tutkimus
Humanistisen tiedekunnan tutkimuksessa keskipisteessä on ihminen, inhimillinen toiminta ja ihmistenvälinen vuorovaikutus erilaisissa ympäristöissä ja eri aikakausina.
Tutkimus noudattaa Oulun yliopiston yhteistä strategiaa sekä tiedekunnan omaa strategiaa.
Yliopiston strategisista painopistealueista Ihmiset muuttuvassa maailmassa liittyy humanistisessa tiedekunnassa tehtävään tutkimukseen. Läpileikkaavana tutkimusteemana on arktisuus. Fokusalueen monitieteistä tutkimustoimintaa koordinoi Eudaimonia-instituutti. Se kokoaa yhteen ihmistieteiden tutkijoita ja toimii tärkeänä yhteistyömahdollisuuksien tarjoajana ja rahoittajana.
Humanistisessa tiedekunnassa tehtävää tutkimusta yhdistää neljä pääteemaa:
Ihminen, hyvinvointi ja ympäristö
Tutkimus kohdistuu ihmisen ympäristösuhteeseen ja hyvinvointiin, erityisesti pohjoissuomalaisessa kontekstissa. Ympäristösuhteen tutkimus kattaa luonnon hyödyntämisen ja ihmisen suhteen eläimiin. Ihmisen hyvinvointia tutkitaan tiedekunnassa esimerkiksi mielenterveyden, lääketieteen historian, ruokakulttuurin ja terveystiedon lukutaidon näkökulmasta.
Kulttuurinen muutos, ihmisten välinen vuorovaikutus ja toimijuus
Tutkimuskohteena ovat kulttuuriset ilmiöt ihmisyhteisöissä, usein pitkällä aikavälillä. Ihmisten välistä vuorovaikutusta tutkitaan yksilö- ja ryhmätasolla. Eri humanistisilla tieteenaloilla tutkitaan kulttuurisia ilmiöitä ihmisyhteisöissä, usein pitkällä aikavälillä. Ihmisen toimijuuteen ja sitä kautta vuorovaikutukseen liittyy identiteetin käsite, jota tutkitaan muun muassa käytetyn kielen tai kielten sekä menneisyyden kautta.
Oppiminen, kielellinen kehitys ja sen häiriöt
Oppimisen tutkimus keskittyy humanistisissa tutkimuksissa erityisesti kielelliseen ja kielten oppimiseen eri-ikäisenä, eri tilanteissa ja ympäristöissä. Suuri osa tiedekunnan yksikköjen tutkimuksesta liittyy opettajankoulutukseen. Tutkimusperustainen aineenopettajakoulutus on tiedekunnan keskeinen kehittämiskohde.
Pohjoiset kulttuurit
Globaaleja kulttuuriprosesseja ja -ilmiöitä tarkastellaan erityisesti Pohjois- ja Koillis-Euroopan näkökulmasta ja kontekstissa. Tutkimusteemaan kuuluu Giellagas-instituutissa tehtävä saamelaisyhteisöihin kohdistuva tutkimus. Arktisuus on yksi profiilialueista Oulun yliopiston tutkimusstrategiassa, ja pohjoisten kulttuurien tutkimus liittyy siihen olennaisena osana.

Tutkimusyksiköt
Giellagas-instituutti
Giellagas-instituutilla on valtakunnallinen vastuu saamen kielen ja saamelaisen kulttuurin ylimmästä opetuksesta ja tutkimuksesta Suomessa. Tutkimuksen päätehtävä on lisätä tietoa saamelaisten kielistä, historiasta, yhteiskunnasta ja kulttuuri-ilmiöistä.
Historia-, kulttuuri- ja viestintätieteet
Tutkimus kohdistuu ihmisyhteisöjen viestinnällisen, kulttuurisen ja historiallisen kehityksen analysoimiseen eri elämänalat huomioivasta perspektiivistä. Tutkimuksen strategisia painoaloja ovat terveys, ympäristö ja hyvinvointi.
Kielet ja kirjallisuus
Yksikössä tutkitaan kielellistä kommunikaatiota ja sen kehitystä osana yhteiskunnallista ja kulttuurista muutosta. Tutkimus kohdistuu niin kirjoitettuun kuin suulliseen sekä multimodaaliseen kommunikaatioon.
Logopedia
Logopedia on tieteenala, jonka tutkimuskohteita ovat puhe, kieli, ääni, kommunikointi ja nielemistoiminnot sekä niiden kehitys, häiriöt ja kuntoutus. Oulun yliopistossa logopedia sijoittuu humanistiseen tiedekuntaan.
Monitieteiset tutkimuskeskukset
Tutustu tutkijoihimme
Opiskelu
Humanistisen alan koulutus voi olla monipuolinen ja laaja-alainen, jolloin yleissivistys ja valmiudet erilaisiin työtehtäviin ovat valtteja työelämässä. Koulutuksen voi rakentaa myös erikoisosaamiseen tähtääviin tehtäviin.
Tiedekunnan tarjoama koulutus on korkealaatuista, oppimiskeskeistä ja uudistumiskykyistä, ja siinä korostuu opiskelijan aktiivinen rooli. Koulutuksen korkeasta laadusta ovat osoituksena valtakunnalliset opetuksen laatuyksikköpalkinnot sekä yliopiston sisäiset laatupalkinnot, joita tiedekuntaan on myönnetty.
Opiskelijamme kertovat

Tie kirjallisuudentutkimuksen opinnoista TV-käsikirjoittajaksi

Informaatiotutkimuksen opiskelijana oppii huomaamaan erilaisia vaikuttamisen keinoja

Musiikki sai sisällön saamen kielen ja kulttuurin opinnoista

Museo- ja tiedekeskus tarvitsee tiedeviestijää

Kielitaito on yksilön, yrityksen ja koko Suomen kilpailutekijä
