Oulun kaupunki liittyi kansainväliseen Fab City -verkostoon ensimmäisenä kaupunkina Suomesta

Oulu on liittynyt osaksi kansainvälistä Fab City -verkostoa. Verkoston tavoitteena on kestävämmän ja innovatiivisemman yrittäjyyden saavuttaminen, kiertotalouden kehittäminen, elinikäisen oppimisen mahdollisuus kaikille kansalaisryhmille sekä hiilineutraali tulevaisuus. Oulun kaupungin mukaantulo tarjoaa Oulun yliopistolle uuden merkittävän tutkimus- ja kehitysalueen tulevaisuuden yhteiskunnan luomiseksi.
Oulun yliopiston FabLabin johtaja Jani Ylioja edusti kaupunkia FabConferensissa Bhutanissa,  jossa Oulu liittyi osaksi verkostoa heinäkuussa 2023. Kuvassa myös MIT:n professori  Neil Gershenfeldl (vas.) sekä Fab City Foundationin johtaja Tomas Diez (oik.).
Oulun yliopiston Fab Labin johtaja Jani Ylioja edusti kaupunkia FabConferensissa Bhutanissa, jossa Oulu liittyi osaksi verkostoa heinäkuussa. Kuvassa myös MIT:n professori Neil Gershenfeldl (vas.) sekä Fab City Foundationin johtaja Tomas Diez (oik.).

Fab City -verkosto tarjoaa jäsenilleen kumppanuuksia, työkaluja, koulutusohjelmia, resursseja ja näkyvyyttä globaalisti. Kaupungeissa toiminnan keskipisteenä ovat FabLabit. Ne ovat digitaalisen valmistuksen työskentelytiloja ja prototyyppilaboratorioita, joissa voi tehdä melkein mitä vain. Käytettävissä on esimerkiksi laser- ja vinyylileikkureita, 3D-tulostimia, jyrsimiä ja ompelukoneita.

Uusia tutkimusmahdollisuuksia Oulun yliopistolle

Oulussa Fab Labit sijaitsevat BusinessAseman tiloissa, yliopistolla sekä Hintan, Ylikiimingin ja Yli-Iin kouluilla. Kouluissa FabLab -toiminnan kohderyhmää ovat eri-ikäiset lapset ja nuoret sekä lähialueiden asukkaat, BusinessAsemalla yritykset ja työnhakijat. Koulujen ja päiväkotien Makerspace-tilat, STEAM-verkosto ja Kestävän tulevaisuuden opinvirta tukevat kokonaisuutta. Lisäksi Oulun kaupunginkirjaston Digiverstas on avoin kaikille kaupunkilaisille.

”Verkostossa mukana olo antaa meille mahdollisuuden kehittää toimintaa yhdessä muiden verkoston toimijoiden kanssa. Pysymme teknologian edelläkävijänä ja ajan hermoilla. FabLabin laitteita käyttämällä voidaan maksimoida esimerkiksi kaikenlaisen kotitalouksissa syntyvän jätteen hyötykäyttö ja saada jätemateriaali uudelleen käytettäväksi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Toisen roska on toisen aarre”, tiivistää FabLab-ohjaaja Jari Uusitalo BusinessAsemalta.

Oulun yliopiston Fab Labin johtaja Jani Ylioja on iloinen, että Oulun kaupunki on liittynyt Fab-verkostoon.

”Oulun kaupungin mukaantulo tarjoaa meille uuden merkittävän tutkimus- ja kehitysalueen tulevaisuuden yhteiskunnan luomiseksi. Fab City -verkosto pyrkii omavaraisuuteen ruoan, energian ja kulutushyödykkeiden suhteen kaupunkitasolla vuoteen 2054 mennessä”, kertoo Ylioja.

Fab City verkostossa on nyt mukana 52 kaupunkia, aluetta tai maata. Oulu on ainoa kaupunki Suomesta. Muita verkoston jäseniä ovat muun muassa Amsterdam, Barcelona ja Pariisi.

Fab Cityn sivusto

Viimeksi päivitetty: 4.8.2023