Väitöstilaisuus Oulun yliopistossa

Väittelijä

Lääketieteen lisensiaatti, filosofian maisteri Nelli Roininen

Tiedekunta ja yksikkö

Oulun yliopiston tutkijakoulu, Lääketieteellinen tiedekunta, syöpätaudit ja sädehoito

Oppiaine

Lääketiede

Väitöstilaisuus

15.1.2021 12:00

Väitöstilaisuuden paikka

Naistenklinikka, Haartmaninkatu 2, Helsinki. Etäyhteys: https://helsinki.zoom.us/j/6986213386?pwd=eFNNT1VMYktyUzVFZEFEdFp5VEl3QT09

Aihe

Erilaisten rintasyöpien uudet ennustetekijät ja ennuste

Vastaväittäjä

Syöpätautien professori, patologian erikoislääkäri, toimitusjohtaja Jorma Isola, Tampereen yliopisto

Kustos

Tutkimusjohtaja, dosentti Peeter Karihtala, HUS Syöpäkeskus ja Helsingin yliopisto

Rintasyövän hoito Suomessa on maailman huippuluokkaa

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä, ja siihen sairastuu noin 5 000 suomalaista vuodessa. Keskimäärin rintasyövän ennuste on erinomainen, mutta levinnyt rintasyöpä on nykyhoidoillakin vaikea tauti.

Väitöstutkimuksen potilasaineistosta selvisi, että paikallisesti levinneeseen syöpään kuolee viiden vuoden aikana noin puolet sairastuneista, mutta kaikista rintasyöpään sairastuneista vain noin neljä prosenttia. Rintasyövän ennuste on kuitenkin Suomessa maailman huippuluokkaa, 91,4 % on elossa kymmenen vuoden kuluttua.

Väitöstutkimus on ensimmäinen suomalaistutkimus harvinaisista neuroendokriinisista rintasyövistä. Tällä hetkellä näitä syöpiä hoidetaan kuten yleisempiä rintasyöpiä, mutta tutkimuksen perusteella ne poikkeavat aggressiivisuudellaan ja sairastumisiän osalta tavallisemmista syövistä.

Lisäksi väitöstutkimuksessa selvisi, että neuroendokriiniset rintasyövät ilmentävät somatostatiinireseptoreja, kuten jotkut ruuansulatuskanavan kasvaimet, joten näitä rintasyöpiä voitaisiin mahdollisesti hoitaa tähän reseptoriin sitoutuvalla lääkkeellä. Tämä vaatii kuitenkin jatkotutkimuksia ennen lääkkeiden käyttöönottoa.

Väitöskirja

Viimeksi päivitetty: 7.1.2021