Tutkimus

Avaruusfysiikan ja tähtieteen alojen tutkimusta tehdään avaruusilmaston, ionosfäärifysiikan, sekä tähtitieteen tutkimusryhmissä.

Avaruusilmaston tutkimus on poikkitieteellistä tutkimusta, joka keskittyy Auringon aktiivisuuden pitkäaikaisiin vaihteluihin (kymmenistä tuhansiin vuosiin) ja sen vaikutuksiin heliosfäärissä (Auringon magneettikentän hallitsema alue avaruudessa), Maan lähiavaruudessa, ilmakehässä ja ilmastossa. Avaruussään tutkimuksessa keskitytään näihin samoihin ilmiöihin lyhyemmässä aikaskaalassa muutamasta tunnista muutamiin päiviin.

Ionosfäärifysiikassa tutkimme Maan lähiavaruutta ja arktisen alueen ionosfääriin vaikuttavia prosesseja. Ionosfääri on ionisoitunut yläilmakehän kerros 70–1000 km korkeudella, jota voidaan havainnoida esim. kansainvälisten EISCAT-sirontatutkien ja ESA:n Swarm-satelliittien avulla. Tavoitteenamme on ymmärtää miten avaruussääilmiöt, kuten aurinkotuulen nopeat virtaukset ja Auringon koronan massapurkaukset vaikuttavat ionosfääriin. Nämä ilmiöt eivät ainoastaan synnytä kauniita revontulia, vaan ne vaikuttavat myös radiosignaalien etenemiseen ja satelliittinavigointiin.

Tähtitieteen tutkimusryhmän toimintaan sisältyy sekä havaitseva tähtiede että teoreettinen tutkimus. Ryhmä on myös mukana useissa kansainvälisissä tutkimusprojekteissa. Tutkimuskohteemme voidaan jakaa kolmen laajemman teeman alle: ekstragalaktinen tutkimut, aurinkokunnan tutkimus ja astrofysiikka. Ekstragalaktisia tutkimuskohteitamme ovat galaksien sekulaarinen kehitys, etenkin renkaiden synty, sauvat ja keskuspullistumat. Aurinkokunnassa tutkimme planetaarisia renkaita ja planeettojenvälistä pölyä. Astrofysiikan puolella taas olemme kiinnostuneita kertymäkiekoista ja vuorovaikuttavista kaksoistähdistä. 

Viimeksi päivitetty: 22.4.2020