Kirjaston blogi

Kirjoituksia kirjastomaailmasta, mielenkiintoisista tietoaineistoista ja niiden taustoista.

14.01.2021 blog

Pohjoisen kuvia kirjastossa

Oulun ammattikorkeakoulun viimekesäinen muutto Linnanmaalle ei tuonut kampukselle ainoastaan lisää väkeä, vaan myös uutta aineistoa kirjastoon sekä taidetta seinille. Näistä on saanut oman osuutensa myös Tiedekirjasto Pegasus.

10.12.2020 blog

Onnistuuko etänä? Kyllä vain!

Oulun yliopiston kirjaston tietopalvelu ohjaa ja opettaa tiedonhakua sujuvasti etäyhteyksin.

Kun korkeakoulut siirtyivät keväällä 2020 valtaosin etäopetukseen, myös kirjaston tarjoama tiedonhaun opetus muutettiin kokonaan etäopetukseksi. Onneksi etätilanteeseen siirtyminen on sujunut kirjaston informaatikoilta lähes kivutta, koska etäopetukseen tarvittavat laitteet, sovellukset ja yhteydet olivat jo valmiiksi olemassa. Nyt ne vain otettiin toden teolla hyötykäyttöön. Lisäksi on vaikea keksiä toista alaa, johon etäopetus ja -opiskelu taipuisivat yhtä hyvin – tiedonhakua kun tehdään verkossa eri tietokantoja hyödyntäen.

06.11.2020 blog

Maksumuurin tuolle puolen

Maksumuuri on jonkin verkkosisällön ja sen käyttäjän väliin luotu este, joka sallii sen käyttämisen vain maksua vastaan. Korkeakoulumaailmassa tähän sanaan törmätään tieteellisten artikkelien kohdalla entistä useammin, sillä arvostetuimmat tieteelliset kustantajat ovat kaupallisia toimijoita, ja heidän julkaisemansa aineisto maksullista.

04.12.2019 blog

Satavuotisjuhlavuosi

Perustimme vuoden 2018 alussa Taivalkoskella Kalle Päätalo 100 -juhlavuoden ohjausryhmän. Oli hienoa, että kaikki ohjausryhmään pyytämämme henkilöt halusivat osallistua juhlavuoden suunnitteluun ja toteutukseen. Tuli tunne, että juhlavuoden onnistuminen on koko kunnan yhteinen asia. Vuosi 2019 tuntui silloin kaukaiselta, nyt se alkaa olla ohi. On aika muistella sitä mitä kaikkea juhlavuonna tapahtui Taivalkoskella.

12.11.2019 blog

"Kirjasto on tiedon mekka!"

Oulun yliopiston kirjaston asiakaskyselyn tuloksia keväältä 2019

Oulun yliopiston kirjasto järjesti asiakkailleen asiakaskyselyn keväällä 2019. Kysely tehtiin Webropol-ohjelmistolla ja se oli avoinna vastaajille 1.4.–18.4.2019 välisen ajan. Kirjaston itse rakentamalla kyselyllä korvatiin viimeksi vuonna 2013 Kansalliskirjaston järjestämä kansallinen asiakaskysely ja luotiin samalla pohjaa ketterämmälle ja nopeammalla syklillä tapahtuvalle asiakastyytyväisyysseurannalle.

02.10.2019 blog

Naapurin Kalle

Kalle Päätalon kotitalo Kallioniemi oli äitini kotitalon Lahtelan naapuri Taivalkosken Jokijärvellä siinä missä Iijoki levenee järveksi. Äidin perhe oli muuttanut Vienan Karjalasta Pistojärveltä. Äidin isä, myös Kalle, oli kauppias, laukkuryssä, jonka köyhä sulhasmies ryöstömurhasi. 

06.09.2019 blog

Tuttu ja tuntematon vaarini

Olen kirjoittanut ja puhunut viimeisten viiden vuoden aikana todella paljon vaaristani. Ei siinä ehkä muuten olisi mitään outoa, mutta minä en oikeastaan edes koskaan tuntenut häntä.

28.08.2019 blog

Juhlapuhe 60-vuotiaalle Oulun yliopiston kirjastolle

Kirjasto on ollut mukana Oulun yliopiston toiminnassa alusta alkaen, joten tänä vuonna myös Oulun yliopiston kirjasto täyttää 60 vuotta. Juhlan kunniaksi julkaisemme Kirjaston blogissa kirjastonjohtaja Minna Abrahamsson-Sipposen juhlapuheen, jonka hän piti Oulun yliopiston kirjaston 60-vuotisjuhlaseminaarissa 23.5.2019.

26.08.2019 blog

Kirje pilven reunalle

Rakas Kalle! Mitä kuuluu sinne pilven reunalle? Anteeksi, etten koskaan kirjoittanut Sinulle silloin, kun elelit vielä täällä maan päällä. Kirjoitin kyllä montakin kirjettä mielessäni, mutta en koskaan tullut laittaneeksi sanojani paperille. Sittemmin olen toki kirjoittanut Sinusta ja kirjoistasi vaikka kuinka paljon, mutta nyt kirjoitan ensimmäistä kertaa Sinulle.