Lennosta vaihto - yrittäjästä mikroyrittäjyyskoulutusten suunnittelijaksi

Kaaos, kiire, ei mitään valmiina, pitäisi luoda tyhjästä verkkoon kiinnostava, uudenlainen verkkokoulutuskonsepti ja deadline häämöttää? Kuulostaako houkuttelevalta? No niin minustakin!

Kun joulukuussa luin tämän Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin ilmoituksen uudesta yrittäjyyden verkko-opintojen suunnittelijan työpaikasta, ajattelin heti, että tuossa on minun työ! Tässä työssä luodaan elinkeinoelämän ja yliopisto-opiskelijoiden tarpeisiin uusi koulutusohjelma mikroyrittäjyydestä. Koulutusohjelma sisältää mm. ketterän johtamisen perusteita, digimarkkinointia ja -myyntiä sekä kasvunhallintaan, verkostoitumiseen ja tuottavuuteen liittyvää oppia. Kaikki kurssit perustuvat mikroyrityksiin liittyvään tutkimustietoon ja osaamiseen.

Yrittäjän osaamisportfolio on laaja ja vaativa

Miksi siirtyä töihin yrittäjän uralta? Olinhan tehnyt valinnan vuonna 2015 siirtymisestä ensin freelanceriksi ja sitten myöhemmin osakeyhtiön toimitusjohtajaksi. Siirtyminen tutkijan ja yliopisto-opettajan työstä yrittäjäksi oli kaikkea muuta kuin helppoa. Eikö siinä mene ponnistukset hukkaan? Olenko luovuttaja? Tällaisia asioita puntaroin työhakemusta tehdessä.

Ihmiset tarvitsevat erilaisia osaamisia eri töissä. Osaamisia siinä, mitä tehdään sekä siinä, miten tehdään. Yrittäjänä astuin kokonaan uudelle alueelle, kun piti ottaa haltuun sisältöosaamisen lisäksi myynti, markkinointi ja taloushallinto ym. eli toimitusjohtajan koko paletti. Lisäksi epävarmuus elämässä nousee kokonaan uudelle tasolle.

”Vapaus ja epävarmuus, ne ovat ne yrittäjän kolikon kaksi puolta.”

Yksinyrittäjän tehtäväkenttä on pirstaloitunut, työkuorma vaihtelee rajusti ja epävarmuus toimeentulosta on läsnä koko ajan. Samalla, kun hoidat käsillä olevia projekteja, pitäisi katse olla kaukana tulevaisuudessa, verkostoitua, kehittää omaa osaamista ja myydä jo seuraavia projekteja.

Vastoinkäymisiäkin yrittäjän polulla riittää. Ja niitä ei kestä loputtomasti. Viime vuoden aikana tehty virherekrytointi eräässä projektissa tuli minulle todella kalliiksi monessa mielessä. Lisäksi perhepiirissä sattunut pieni onnettomuus teki konkreettiseksi yrittäjän elämän haavoittuvuuden. Nämä kaksi asiaa veivät epävarmuuden sietokyvyn pakkasen puolelle. Epäilys heräsi, että jaksanko tätä. Ja jos ja kun jaksan, niin kuinka kauan.

Ihmiset, kasvu ja kehitys motivoivat

Hyötyjä ja positiivisiakin puolia yrittäjyydessä on runsaasti. Minulla on ollut aivan uskomattoman kiinnostavia projekteja, joissa olen päässyt luomaan kokonaan uusia henkilöstöjohtamisen käytäntöjä yrityksiin, olen tehnyt viestinnän strategioita, suunnitelmia ja tietojohtamisen koulutuksia urheilualalla, oppilaitoksiin ja yrityksiin. Olen päässyt kurkistamaan moniin eri tapoihin tehdä työtä ja tulosta. Tutustunut mahtaviin ihmisiin, mutta myös huomannut olevani kenties liian tiimihenkinen ja kiltti pärjätäkseni yksin.

Verkkoon olen päässyt luomaan yhteistyökumppanin kanssa Ylen Journalismin Akatemiaa. Pyörittämäni kestävyysurheiluyhteisö XC Partyn verkkovalmennukset maastopyöräilyyn ja polkujuoksuun ovat kasvattaneet ymmärrystä verkkokoulutuksesta ja valmennuksesta yliopisto-opetuksen lisänä.

”Kuka voisi tuntea yrittäjän osaamistarpeet, reunaehdot oppimiselle, kokeilut, oppimisen haasteet ja arjen paremmin kuin toinen yrittäjä?”

Mikroyrittäjyyden työkalut verkko-opinnoiksi on tärkeä hanke

Suomen yrityskannasta 94,5% on mikroyrityksiä. Mikroyrityksiä on 344 618 kpl ja kaikesta työvoimasta se on 25,3 %. Päätöksenteko ja julkinen keskustelu käydään usein pk- tai suurten yritysten näkökulmasta, vaikka niiden merkittävyys työllistäjänä on nykyisin pienempi kuin mikroyritysten.

Suuri osa uusista työpaikoista syntyy mikroyrityksiin. Erityisesti nuorten arvostus yrittäjyyttä kohtaan on noussut ja yrittäjyyden tuoma mahdollisuus toteuttaa itseään nähdään houkuttelevana vaihtoehtona.

”Nopeat kokeilut johtavat uusiin palveluihin, oppimiseen ja huimaan kehitykseen. Kokeilut ja oppiminen tuntuvat hyvältä ja ruokkivat uteliasta mieltä. Tähän yrittäjyys tarjoaa rajattomat mahdollisuudet.”

Tarve ajasta ja paikasta riippumattomiin verkko-opintoihin

Yrittäjien koulutustaso on edelleen muuta työikäistä väestöä alhaisempi. Osaamistaso mikroyrityksissä onkin keskeinen kasvun ja viennin pullonkaula Suomessa. OECD:n mukaan suomalaisen viennin painopiste on suurissa yrityksissä: Suomessa mikroyritykset tuottavat vain 3,4 % viennin kokonaisarvosta, kun vastaava osuus on Ruotsissa 12,1 %. Muissa yrityskokoluokissa vastaavaa kuilua ei ole. Tämän merkittävän kuilun poistamiseksi tarvitaan vahvaa kasvu- ja vientiosaamisen nostamista mikroyrityksissä ja niitä tukevissa organisaatioissa.

Mikroyrityksiin kohdistuvaa tutkimukseen perustuvaa koulutusta tehdään Euroopassa ja maailmanlaajuisesti niiden määrään ja yhteiskunnalliseen merkitykseen nähden erittäin vähän. Nyt ensimmäistä kertaa toteutettava mikroyrityksiin ja niiden toimintaedellytyksiin kohdistuva koulutus on välttämätön investointi tulevaisuuteen.

Mikroyrityksemme menestyvät, kun oppiminen ja osaaminen nostetaan niissä maailmanluokkaan. Tämä tasonnosto tehdään nyt ajasta ja paikasta riippumattomilla verkko-opinnoilla yhteistyössä Oulun avoimen yliopiston, kauppakorkeakoulun ja Täydentävien opintojen keskuksen kanssa.

”Tämä työyhteisö, verkosto, työn merkityksellisyys ja tavoite todellakin motivoivat!”

Yrittäjähenkinen ja avoimempi yliopisto toivotti minut tervetulleeksi takaisin

Nyt ensimmäisen työviikon jälkeen tuntuu hyvältä olla osa osaavaa tiimiä. Yksinyrittäjyyden jälkeen ison organisaation tuki tuntuu huikealta. On ollut hienoa nähdä, miten paljon yliopisto on muuttunut ja kehittynyt avoimemmaksi ja vireämmäksi viimeisen viiden vuoden aikana, kun olen ollut poissa. On myös hienoa, miten työkaverit arvostavat yrittäjyyttä ja tiimipeliä.

Instituutissa toimiva Mikroyrittäjyyskeskus MicroENTRE® on koonnut yhteen yrittäjähenkisiä erilaisia ja positiivisia ihmisiä, joiden vilpittömänä haluna on tehdä yrittäjiä hyödyttävää tutkimusta, ja samalla heillä on palo opettamiseen.

Täällä näen nyt kirkkaasti, kuinka paljon yrittäjyys on minulle antanut ja tehnyt: osaamisen lisäksi entistä paremman kyvyn sietää kaaosta, luoda uutta, tehdä rohkeasti semmoisia valintoja, mitä ei ennen ole tehty. On hienoa aloittaa mikroyrittäjyyden verkko-opintojen suunnittelu kokonaan puhtaalta pöydältä. Nyt on avaimet käsissä taas kokonaan uuden luomiseen.

”Maailmassa ei ole mitään asiaa, joka menisi eteenpäin ilman voimakasta tunnetta ja tahtoa.” - Kerttu Saalasti