Science with Arctic Attitude

Researchers are the stars of the University. They are pushing the boundaries of the known every day. Science with Arctic Attitude blog gives a voice to those who know. In this blog top researchers from the University of Oulu describe their work in an understandable way, each with their own style. They share their big insights, small frustrations, and vice versa. Enjoy, challenge, and ask!
Follow #arcticattitude

The Science with Arctic Attitude blog is edited by communications specialists Kukka Haapaniemi (editor in chief), Anna-Maria Hietapelto and Meri Rova

27.10.2020 blog

Pelottavan yhteiskuntakokeilun aika on pian ohi

Filosofiassa on pitkät ajatuskokeiden hyödyntämisen perinteet. Ehkä kuuluisin on Descartesin viekas paholainen, joka huiputtaa uskomaan kaikenlaista; muun muassa sen, että maailma todella on olemassa.

20.10.2020 blog

Ylisukupolvisuus, yhteisövaikutus ja vanha professori

Sormus kertoi, etten ollut nukkunut tarpeeksi mutta uni karkasi silti. Sovelluksesta näin myös, että eilen olin liikkunut liian vähän. Koronan myötä kaikki palaverit olivat etänä ja istumista tuli aivan liikaa. Oli hyvin aikainen aamu, en kuitenkaan saisi nukuttua enää ja siksi päätin lähteä kävelylle. Ainakin liikunta olisi paremmalla tasolla tänään. Otin postiin menevät kirjeet mukaani ja päätin viedä ne lääketieteellisen tiedekunnan viereisen marketin seinässä olevaan laatikkoon. Kävellessä tunsin, ettei kesän lämpöä ollut enää Oulussa.

13.10.2020 blog

Creating with the Crowds

How do you go about organizing information produced by thousands or tens of thousands of people? This is exactly what for instance Wikipedia with their over 100 000 editors is doing, and they’re doing it remarkably well. Similarly, a citizen science project called Zooniverse has over the years managed to coordinate the input of over a million participants to projects ranging from investigating the wildlife in Michigan to discovering variable stars out there in the sky.

06.10.2020 blog

Avaimia onnelliseen vanhuuteen

Suomi on tutkitusti maailman onnellisin maa jo kolmatta kertaa peräkkäin, mutta onko meillä maailman onnellisimmat ikäihmiset? Yhteiskunnallisesti ja kulttuurisesti eliniän piteneminen on ihmiskunnan suuri voitto yhä useamman saavuttaessa vanhuusiän. Keskuudessamme on nyt ja tulevaisuudessa enemmän 90-vuotta täyttäneitä kuin koskaan aikaisemmin. Sadan vuoden iän saavuttaneet ovat eläneet lähes koko edeltävän vuosisadan nähden molemmat maailmansodat, kilpajuoksun kuuhun, ehkä jopa Titanicin uppoamisen, todistaen myös internetin kehittymisen alkuvaiheet.

29.09.2020 blog

Emme ehkä eläkään niin poikkeuksellisia aikoja

Usein kuulee sanottavan, että elämme poikkeuksellisia aikoja. Tuntuu, että kuluvana vuonna maailma hiljeni ennen kokemattomalla tavalla. Koronapandemia panee tietenkin sekä ihmisten että yhteiskuntien kestokyvyn koetukselle.  Mutta onko aikamme lopulta sen poikkeuksellisempaa kuin aiempien sukupolvien?

22.09.2020 blog

Sustainable mHealth solutions for health behaviour change: Does it work and what is next?

The value of human health and wellbeing was coined over 2 000 years ago by Roman poet Virgil, when he stated, “The greatest wealth is health.” With the growth of modern civilisation, human beings have come to understand the importance of maintaining a healthy lifestyle. On the other hand, an unhealthy lifestyle is one of the leading causes of long-term or chronic diseases for example cancer, heart disease, stroke, diabetes etc. Maintaining a healthy life requires improving lifestyle. Health promotion actions are important, focusing on changing personal health behaviours.

15.09.2020 blog

Muuttuva magneettikenttä tuo mukanaan epävakaata avaruussäätä

”Pohjoisesta virtaa alkuviikolla Suomeen viileää ilmaa. Loppuviikosta sää lämpenee, kun tuulen suunta kääntyy etelään.” Tavanomaisten sääennusteiden lisäksi moderni yhteiskunta on yhä enemmän ja enemmän riippuvainen myös avaruussääennusteista. Ne ovat periaattessa melko samanlaisia kuin sääennusteet. Avaruusfyysikkojen jargonista osittain riisuttuna avaruussääennuste voisi kuulua esimerkiksi: ”Seuraavien päivien aikana on odotettavissa nopean aurinkotuulen tuottamia voimakkaita häiriöitä Maan lähiavaruudessa.

08.09.2020 blog

Tiimityö on arjen jatkuvaa oppimista

Tulevaisuuden työ ei ole rutiininomaista yksilötyötä. Alakohtaisen tietämyksen ja selkeiden työsuoritteiden sijaan muuttuvassa työssä korostuvat kyky ratkoa ongelmia ja tehdä yhteistyötä. Työntekijöiltä siis odotetaan poikkileikkaavia oppimisen ja vuorovaikutuksen taitoja.  Työn muutos korostaa tarvetta jatkuvaan oppimiseen. Sitran Elinikäinen oppiminen -tutkimuksen (2020) ja Tulevaisuusbarometrin (2019) mukaan tarve kehittää jatkuvaa oppimista on tunnistettu suomalaisessa työelämässä, mutta käytännön kehitystoimet työyhteisöjen arjessa ovat vähäiset. Miksi? 

01.09.2020 blog

Edellytykset perustehtävien hoitamiseen yliopistoissa on taattava

”Professorilla on kolme syytä olla professori: kesäkuu, heinäkuu ja elokuu”, letkautti valtiovarainministeri ja tuleva pääministeri Alexander Stubb puoli vuosikymmentä sitten. Heiton taustalla on oletus siitä, että opetuksen tauotessa kesä on varattu joutenoloon. Todellisuus on kuitenkin melkeinpä päinvastainen. Kesäkuukaudet ovat kyllä tärkeitä, mutta aivan eri syystä: monelle se on ainoa ajankohta, jolloin jää aikaa tutkimuksen tekoon ja syventävään lukemiseen.

25.08.2020 blog

Jäljittämässä osallistavan musiikkikasvatuksen mahdollisuuksia

Meeri istuu musiikkiluokassa ukulele kädessä. Hän ei tiedä mihin sormet pitäisi ukulelen kaulalla laittaa. Opettaja kävi kyllä näyttämässä äsken mallia, mutta silti sormet ei tunnu olevan oikealla paikalla ja ukulelesta lähtee vain sammunut, säälittävä ääni. Meeri ei muista enää edes mikä tämän soinnun piti olla. Oliko se G-duuri vai sittenkin e-molli? Meeri kyllä periaatteessa tunnistaa duurin ja mollin välisen eron, mutta ei osaa sitä selittää tai soittaa. Luokkakaverit pitävät häntä varmaan ihan tyhmänä. ”Antaapa olla”, ajattelee Meeri ja laskee ukulelen pois sylistään.