Science with Arctic Attitude

Researchers are the stars of the University. They are pushing the boundaries of the known every day. Science with Arctic Attitude blog gives a voice to those who know. In this blog top researchers from the University of Oulu describe their work in an understandable way, each with their own style. They share their big insights, small frustrations, and vice versa. Enjoy, challenge, and ask!
Follow #arcticattitude

The Science with Arctic Attitude blog is edited by communications specialists Kukka Haapaniemi (editor in chief), Anna-Maria Hietapelto and Meri Rova

07.07.2020 blog

Miksi pystytämme patsaita ja pidämme niitä pystyssä?

Suomessa ei ainakaan vielä ole horjutettu patsaita jalustoiltaan. Tämä on ollut kuitenkin monen entisajan merkkihenkilöä esittävän monumentin kohtalo rajojemme ulkopuolella. Toisia on vain töhritty, kuten Winston Churchillin ja Belgian entisen kuninkaan Leopold II:n patsaita. Orjakaupalla hyväntekeväisyyttä harjoittaneen Edward Colstonin muistomerkki sen sijaan vyörytettiin väkijoukolla jokeen. Joitakin on myös poistettu viranomaisten toimesta.

23.06.2020 blog

Älykäs kaupunki suunnitellaan

Mielenkiinto kaupunkisuunnitteluun on kasvanut voimakkaasti kaupungistumisen, ilmastonmuutoksen ja digitalisaation myötä. Kaupunkisuunnittelua kannattaakin katsoa muutoksen tekijänä ja yhteistyönä.

09.06.2020 blog

Mihin tarvitsemme totuutta?

Totuus on eräs kulttuurimme tärkeimpiä käsitteitä. Se ylevöittää. Jos jonkun sanotaan olevan tosi, sanotun arvo kohoaa niiden sanomisten yläpuolelle, joilta tämä määre puuttuu. Mutta mikä niiltä oikeastaan puuttuu? Mitä tarkoitetaan, kun sanotaan, että jokin on ”totta”?

02.06.2020 blog

Tekoäly diagnostiikan supersankarina?

Tekoälystä toivotaan uusia innovaatioita ja apua terveydenhuollon kasvavaan kuormitukseen. Oulun yliopiston AIDMEI-projektissa tutkitaan tekoälyn käyttömahdollisuuksia alaselkäkipujen ja rintasyövän diagnostiikassa.

26.05.2020 blog

Keneen luotamme terveysasioissa?

Tänä keväänä olemme sekä yhteiskuntana että yksilöinä joutuneet pohtimaan mihin ja keneen voimme uskoa ja luottaa terveyteen liittyvissä kysymyksissä. Covid-19-epidemian aiheuttamassa poikkeustilanteessa läsnä ovat samanaikaisesti virusta ja sen aiheuttamaan sairautta koskevan informaation puute ja sen runsaus.

22.05.2020 blog

Keuhkorakkuloiden vaurio yhdistää virusinfektioita ja harvinaisia keuhkosairauksia

Keuhkorakkuloiden diffuusi eli epätarkkarajainen vaurio on tavallisin keuhkovaurion tyyppi virusinfektioiden aiheuttamissa vaikeissa keuhkosairauksissa. Tuoreimmat havainnot aiheesta ovat tältä keväältä, sillä COVID-19 infektioon menehtyneillä on todettu keuhkorakkuloiden vauriota. Saman tyyppistä keuhkorakkuloiden vauriota tavataan myös potilailla, jotka kärsivät harvinaisen ns. interstitiaalisen keuhkosairauden äkillisestä pahenemisvaiheesta.

19.05.2020 blog

Itsemittaa arkesi numeroiksi

Itsemittauksella tarkoitetaan erilaisia tapoja kerätä tietoa omasta toiminnasta ja ajatuksista. Sen voi tehdä myös ilman digitaalisia välineitä, mutta nykyään siihen on myös paljon digitaalisia kuluttajatuotteita. Tilastokeskuksen vuonna 2018 julkistaman tiedon mukaan lähes 40% suomalaisista on joskus käyttänyt sovellusta mittaamaan liikuntasuorituksiaan. Itsemittauksen ydin on varsin yksinkertainen: kun käännämme katseemme itseemme antamalla mittarin muuttaa arkemme numeroiksi, monet tiedostamattomat tavat ja rutiinit tulevat näkyviksi.

12.05.2020 blog

Entiseen ei ole paluuta

Julkisuudessa on arvuuteltu, milloin on mahdollista palata takaisin entisenlaiseen elämään. Paluuta ainakaan entiseen tuskin tulee. Koronakriisi tuntuu iskeneen ennen kaikkea vanhan maailman turvallisuuden, vapauden ja elämän hallinnan tunteisiin. Se on nostanut esiin monia uusia tai vähintäänkin pinnan alla vaikuttaneita piirteitä ja onnistunut jopa kääntämään yhteiskunnallisten trendien suuntaa. On hyvä hetki muodostaa kokonaiskuva muutoksesta.

07.05.2020 blog

6G ei ole tulevaisuuden öljy vaan vesi

Kiitos langattomien teknologioiden digitaalisuus on nykyään läsnä kaikkialla. Kännykät, tabletit, tietokoneet ja mitä erilaisemman päätelaitteet ja sensorit ovat meillä ihmisillä ja yhä enenevissä määrin myös koneilla käytössä ja kytkettyinä sovelluksiin, palveluihin, tietovarantoihin ja alustoihin. 

05.05.2020 blog

Smooth rides and jolly collaborations

In academia, we are encouraged to inter-, multi- or transdisciplinary research collaboration. But what does that really mean? Although there is a consensus about the need to apply these practices, there is no agreement over definitions, and they are used interchangeably.