Kunniatohtorit tutuksi -podcast

Kunniatohtorit tutuksi on Oulun yliopiston podcast-sarja, jossa tutustutaan vuonna 2022 järjestetyssä Oulun yliopiston 11. tohtoripromootiossa vihittyihin kunniatohtoreihin yksi kerrallaan. Keskusteluissa käydään läpi kunniatohtoreiden elämää, saavutuksia sekä yhteyttä Oulun yliopistoon.

Kunniatohtoreiden haastattelut on julkaistu Oulun yliopiston Spotify-kanavalla. Kunniatohtorista riippuen haastattelu on joko suomeksi tai englanniksi.
Promootiojuhla

Podcastin jaksot

1. jakso: Kunniatohtorit tutuksi -Risto Murto

Podcastin ensimmäisenä vieraana on Varman toimitusjohtaja Risto Murto, joka on vaikuttanut myös Oulun yliopiston hallituksessa. Haastattelussa kuulemme, miten Murto on hyödyntänyt akateemista taustaansa Varman toimitusjohtajana ja mitä opittavaa akateemisella maailmalla on yrityssektorilta. Rehtori Jouko Niinimäen haastatteleman Murron mukaan hyvää tutkijaa ja sijoittajaa yhdistää kriittinen, analyyttinen mieli.

2. jakso: Kunniatohtorit tutuksi - Sandra Thompson

Kunniatohtorit tutuksi -podcastin toisessa jaksossa Simo Kekäläinen haastattelee professori Sandra Thompsonia. Thompson on kansainvälisesti tunnettu lingvisti, vuorovaikutuksen tutkija ja funktionaalisen lingvistiikan asiantuntija. Hän on uudistanut lingvistiikkaa niin teoreettisella kuin metodologisellakin tasolla. Hän on myös dokumentoinut useita uhanalaisia ja hävinneitä kieliä, kuten Wappoa, jota puhuttiin San Franciscon pohjoisosissa aina 1990-luvulle saakka.

3. jakso: Kunniatohtorit tutuksi - Liisa Hyssälä

3. jakson vieraana on Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran vanhempi neuvonantaja Liisa Hyssälä. Iistä kotoisin oleva Hyssälä on tunnettu politiikan konkari, joka on toiminut muun muassa kansanedustajana sekä peruspalveluministerinä ja sosiaali- ja terveysministerinä. Haastattelussa kuulemme Hyssälän mietteitä siitä, mitä Oulun ja Oulun yliopiston tulisi tehdä vetovoimansa ylläpitämiseksi. Hyssälää haastattelee professori Kyösti Oikarinen.

4.jakso: Kunniatohtorit tutuksi - Sir Peter Ratcliffe

Kunniatohtorit tutuksi -podcastin 4. jaksossa tutustumme lääketieteen tutkija, professori Sir Peter Ratcliffen uraan ja sen tähtihetkiin. Nobel-palkittu Sir Peter Ratcliffe antaa haastattelussa myös nuorille tutkijoille suunnattuja vinkkejä menestyksekkään tutkijanuran rakentamiseen. Ratcliffen kanssa keskustelee professori Peppi Karppinen.

5.jakso: Kunniatohtorit tutuksi - Paula Vanninen

Kunniatohtorit tutuksi -podcastin 5. jaksossa professori Paula Vanninen kertoo mielenkiintoisesta urastaan haastattelijalle professori Risto Laitiselle. Vanninen työskentelee Helsingin yliopiston kemian laitoksella sijaitsevan VERIFIN:in johtajana. VERIFIN on toiminut pitkään Kemiallisen aseen kieltojärjestö OPCW:n nimettynä laboratoriona ja avustanut sitä kemiallisen aseen kieltosopimuksen valvonnassa. Vannisen haastattelussa kuulemme lisää VERIFIN:in toiminnasta sekä Vannisen työstä instituutissa.

6. jakso: Kunniatohtorit tutuksi - Eero Eloranta

Kunniatohtorit tutuksi -podcastin 6. jaksossa tutustumme Aalto-yliopiston emeritusprofessori Eero Elorannan monipuoliseen ja merkittävään elämäntyöhön tuotantotalouden parissa. Haastattelussa kuulemme pitkän yliopistouran tehneen ja yritysmaailmassakin työskennelleen Elorannan näkemyksiä tuotantotalouden aseman kehittymisestä yhteiskunnassa. Lisäksi Aalto-yliopiston opetuksesta vastaavana vararehtorina toiminut Eloranta kertoo opetusfilosofiastaan, jonka hän tiivistää lauseeseen: ”Opettaminen ei ole tärkeää, oppiminen on”.

7. jakso: Kunniatohtorit tutuksi - Annette Scheunpflug

Kunniatohtorit tutuksi -podcastin 7. jakson vieraana on professori Annette Scheunpflug, joka on kansainvälisesti menestynyt vertailevan kasvatustieteen, globaalikasvatuksen ja opettajakoulutuksen asiantuntija. Haastattelussa aktiivista kansainvälistä tutkimusyhteistyötä eri mantereilla tehnyt Scheunpflug kertoo urastaan ja yhteistyömetodeistaan. Hänen yhteistyönsä kulmakiviä ovat utelias asenne muiden ihmisten ajatuksia kohtaan, valmius kuunnella ja hyvien henkilökohtaisten suhteiden luominen yhteistyökumppaneihin.

8. jakso: Kunniatohtorit tutuksi - Mauri Ylä-Kotola

Kunniatohtorit tutuksi -podcastin 8. jakson vieraana on mediatieteen professori Mauri Ylä-Kotola, joka toimi myös pitkään Lapin yliopiston rehtorina. Professori Minna Isomursun haastattelema Ylä-Kotola kertoo, miten hän on professorikautensa aikana kehittänyt mediatiedettä tulevaisuuden mediaa suunnittelevaksi tieteeksi. Kuulemme myös Ylä-Kotolan tärkeimmistä saavutuksista Lapin yliopiston rehtorina. Hänen mielestään sekä rehtorin että tutkijan työtehtävissä tarvitaan luovaa otetta: hallinto on taidetta ja tiede vaatii mielikuvitusta kehittyäkseen.

9. jakso: Kunniatohtorit tutuksi - Jeremy B. Searle

Kunniatohtorit tutuksi -podcastin 9. jakson vieraana on Cornellin yliopiston ekologian ja evoluutiobiologian laitoksen johtaja, professori Jeremy B. Searle. Searle on kansainvälisesti tunnettu evoluutiobiologian tutkija, jonka tutkimustyö on keskittynyt esimerkiksi uusille alueille siirtyneiden lajien alkuperään, mutta myös ihmisen historian ja eläinlajien evoluution rajapintaan.

10. jakso: Kunniatohtorit tutuksi - Mats Paulsson

Kunniatohtorit tutuksi -podcastin 10. jakson vieraana on emeritusprofessori Mats Paulsson, joka toimi pitkään Kölnin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan biokemian instituutti II johtajana. Kansainvälisesti tunnettu sidekudostutkija Paulsson on uransa aikana toiminut monien suurten tutkimuskonsortioiden johtajana, lukuisissa tieteellisissä luottamustehtävissä ja merkittävissä hallinnollisissa positioissa.

11. jakso: Kunniatohtorit tutuksi - Aarno Palotie

Kunniatohtorit tutuksi -podcastin 11. jaksossa tutustumme Oulun yliopiston alumni, professori Aarno Palotien menestyksekkääseen uraan sairausgenetiikan tutkijana. Palotie toimii professorina ja ryhmänjohtajana Helsingin yliopistossa, Broad Institute of MIT and Harvardissa ja Massachusetts General Hospitalissa.

12. jakso: Kunniatohtorit tutuksi - Eva Liljeblom

Kunniatohtorit tutuksi -podcastin 12. jakson vieraana on oululaislähtöinen professori Eva Liljeblom, joka on johtavia rahoituksen tutkijoita Suomessa. Mittavan tieteellisen uran lisäksi hän on toiminut lukuisissa esimies-, asiantuntija-, ja hallintotehtävissä.

13. jakso: Kunniatohtorit tutuksi - John McGrath

Kunniatohtorit tutuksi -podcastin 13. jakson vieraana on professori John Joseph McGrath, joka on yksi maailman johtavista skitsofreniatutkijoista. Haastattelussa McGrath kertoo mielenkiintoisesta ja menestyksekkäästä tutkimusurastaan skitsofrenian epidemiologian ja psykoosien riskitekijöiden parissa. Aivotutkimuksessa McGrathia kiehtoo ajatus siitä, että vain tutkimalla aivojen rakentumista, voimme ymmärtää mielen rikkoutumista.

14. jakso: Kunniatohtorit tutuksi - Henning Schulzrinne

Podcastin 14. jakson vieraana on New Yorkin Columbia yliopiston tietotekniikan professori Henning Schulzrinne. Hän on tehnyt perustavanlaatuisia ja uraauurtavia kontribuutioita internetin multimediasovellusten avainprotokollien kehitykseen. Haastattelussa Schulzrinne kertoo tutkimustyöstään ja kuvaa tietotekniikan tutkimuksen suurimpia haasteita.

15. jakso: Kunniatohtorit tutuksi - Eli Amir

Kunniatohtorit tutuksi -podcastin 15. jaksossa tutustumme rahoitustieteen professori Eli Amiriin. Tel Avivin yliopistossa työskentelevä Amir on kansainvälisesti arvostettu tutkija, joka on keskittynyt tutkimustyössään tilinpäätösraportoinnin ja rahoitusmarkkinoiden tutkimukseen. Haastattelussa kuulemme Amirin kansainvälisestä akateemisesta urasta, tutkimustyöstä ja tulevaisuuden suunnitelmista.

16.jakso: Kunniatohtorit tutuksi - Tapani Mäkikyrö

Kunniatohtorit tutuksi -podcastin 16. jakson vieraana on diplomi-insinööri, rakennusalan aktiivinen ja palkittu toimija Tapani Mäkikyrö. Hänen asiantuntijatoimintansa on merkittävästi edesauttanut Oulun yliopiston rakennus- ja yhdyskuntatekniikan koulutusvastuun palauttamista ja uuden DI-koulutuksen suunnittelua sekä koulutuksen yhteiskuntasuhteiden kehittämistä.

17.jakso: Kunniatohtorit tutuksi - Reid Hoffman

Kunniatohtorit tutuksi -podcastin 17. jakson vieraana on amerikkalainen internet-yrittäjä, sijoittaja ja kirjailija Reid Hoffman. Hoffman paljastaa haastattelussa reseptinsä innovaatioille ja kertoo, miten hän tunnistaa kannattavan sijoituskohteen. Hoffmanin mukaan sijoittajan on tärkeää tunnistaa liikeideat, jotka voivat potentiaalisesti muuttaa ihmisten elämää ja yhteiskuntaa perustavanlaatuisella tavalla.

Haastattelu on katseltavissa myös Youtubessa.

18. jakso: Kunniatohtorit tutuksi - Helena Petäistö

Kunniatohtorit tutuksi -sarjan viimeisen jakson vieraana on oululaislähtöinen toimittaja ja tietokirjailija Helena Petäistö. Petäistön journalistin työtä on ohjannut periaate ”Without favour, without fear!”, jonka mukaan toimittajan ei tule suosia tai pelätä mitään osapuolta. Pelottomasta asenteesta kertookin Petäistön haastattelussa avaama journalistisen uran tähtihetki, jolloin hän sai Neuvostoliiton presidentti Mihail Gorbatšovilta luvan Suomen EU-jäsenyyden hakemiselle

Haastattelu on katseltavissa myös Youtubessa.

Tutustu kunniatohtoreiden esittelyihin