Ruonan Teollisuuskylän Pekka Miilukangas sai Kerttu Saalasti -palkinnon mikroyrittäjyyden edistämisestä

Kerttu Saalasti -palkinto jaettiin ensimmäistä kertaa 20.9. vietetyssä Kerttu Saalasti -seminaarissa. Palkinnon sai Ruonan Teollisuuskylän Pekka Miilukangas. Kerttu Saalasti -palkinnon jakavat Kerttu Saalasti säätiö ja Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin yhdessä. Se myönnetään vuosittain merkittävästä mikroyrittäjyyttä tai yrittävää kulttuuria edistävästä tutkimuksen, koulutuksen tai yhteiskunnallisen vaikuttamisen saavutuksesta.

Palkinnon saajan valinnassa otetaan huomioon teon valtakunnallinen merkittävyys, uutuusarvo, saavutetut tulokset ja vaikuttavuus.

”Valintaryhmä haluaa esityksellään nostaa Miilukankaan toiminnan valtakunnalliseksi esimerkiksi. Valinnan ratkaisi Pekka Miilukankaan poikkeuksellinen esimerkki yksityisestä toimeliaisuudesta ja yhteiskuntavastuun kantamisesta, merkittävistä mikroyrittäjyyttä edistävistä toimista sekä pitkäjänteisestä ja vaikuttavasta oppilaitosyhteistyöstä. Myös Kerttu Saalastin omat ajatukset yksityisen toimeliaisuuden merkityksestä, yrittäjärohkeudesta ja yrittäjämielen kasvattamisesta tukevat Miilukankaan valintaa Kerttu Saalasti -palkinnon saajaksi”, kertoi Kerttu Saalasti säätiön asiamies, Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin johtaja Matti Muhos.

”Miilukankaan perheen omistama Ruonan Teollisuuskylä on vuodesta 2013 alkaen tarjonnut tilat ja laitteet, työtä, tukea ja toimintaa aloittaville ja toimiville mikroyrityksille Suomen mittakaavassa poikkeuksellisella täysin yksityisrahoitteisella toimintamallilla. Toiminta on auttanut lukuisia yrityksiä alkuun”, sanoi Kerttu Saalasti säätiön hallituksen jäsen, Nivala-Haapajärven seutu NIHAK ry:n toimitusjohtaja Toni Krankkala.

Ruonan teollisuuskylä tarjoaa aloittaville ja toiminnassa oleville yritykselle matalalla kynnyksellä käyttöön tilat, monipuolisen laitekannan ja tukipalvelut. Teollisuuskylä tarjoaa vahvan verkoston ja valmiita asiakkaita. Teollisuuskylän yritykset tekevät keskenään yhteistyötä ollen toisilleen välillä asiakkaina ja välillä toimittajina. Teollisuuskylän tiloissa toimiville yrityksille tarjotaan Miilukankaan perheen osaavien yrityskummien tukea ja apua yrityksen käynnistämiseen ja kehittämiseen, yhteistyöverkoston ja toimintajärjestelmien rakentamiseen, tuotekehitykseen ja innovointiin.

Pekka Miilukangas on edistänyt vuosien ajan myös oppilaitosten kanssa yrittävää kulttuuria ja työelämätaitoja. Hän on mm. toiminut vuosia ammatillisten työelämäfoorumeiden puheenjohtajana, pitänyt työelämäpuheenvuoroja opiskelijoille työelämätaidoista, työelämän pelisäännöistä, yrittämisestä, saanut omalla esimerkillä nuoret innostumaan yrittäjyydestä, ja tehnyt seutukuntaa palvelevia koulutusaloitteita perusasteelta korkeakouluihin.

”Miilukankaan toiminta on esimerkki merkittävästä mikroyrittäjyyttä edistävistä yhteiskunnallisen vaikuttamisen saavutuksista, joka perustuu valtakunnallisella tasolla esimerkilliseen yksityiseen toimeliaisuuteen ja yhteiskuntavastuun kantamiseen”, Toni Krankkala sanoi.

Pekka Miilukangas kertoi kiitospuheessaan, että muiden auttaminen on hänelle myötäsyntyistä. Hänen vanhempansa antoivat jo esimerkin siitä, kuinka oman yrittäjyyden ohella pystyy auttamaan myös muita. Niin on hyvä tehdä, jos vain pystyy.

”Tämä yhteiskunta ei pyöri riittävän tehokkaasti, tuottavasti ja taloudellisesti, jos jotkut meistä eivät tekisi niin sanotusti enempäänsäkin. Aina ei ole riittävä ns. standardityömäärä. Meistä kaikki eivät voi mennä rimaa hipoen, on tehtävä enemmän. Kenellä on siihen kykyä ja voimavaroja, se käyttäkööt niitä väheksymättä jokaisen kansalaisen työpanosta", Pekka Miilukangas sanoi.

Miilukangas kantaa huolta erityisesti nuorista. ”Nuoret tarvitsevat paljon enemmän tukea ammatillisissa opinnoissa kuin aiemmin. Tämä vaatii myös yrityksiltä ja yrittäjiltä entistä suurempaa panostusta, jotta yhteiskunta saa jatkossakin eri alojen ammattilaisia.”

”Me Miilukankaalla nostamme hattua kaikille, jotka ryhtyvät yrittäjäksi", Miilukangas sanoi. Hän antoi uusille yrittäjille kolme neuvoa: huolehdi hyvästä vakuutusturvasta ja omasta terveydestäsi ja ota hyvä tilitoimisto.

Miilukangas kertoi käyttävänsä palkinnon rahallisen osuuden koulutuksen edistämiseen.

Palkinnon muodostaa Kalervo Kallion Marjanpoimija-reliefi ja rahapalkinto 5.000 euroa. Reliefin hankinnasta ja palkinnon viestinnästä ja markkinoinnista vastaa Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti. Rahapalkinnosta vastaa Kerttu Saalasti säätiö. Palkinnon saajana voi olla yksityinen henkilö tai henkilöt. Palkinnon saajaa voi ehdottaa yksityinen henkilö tai organisaatio.

Lisätietoja:
Matti Muhos, johtaja, Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti
matti.muhos@oulu.fi, puh: 0400 407590

Viimeksi päivitetty: 29.11.2021