Opiskelijan terveydenhuolto

Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiö YTHS on opiskeluterveydenhuollon organisaatio, joka järjestää yleisterveyden, mielenterveyden ja suunterveyden palveluja kaikille perustutkintoa suorittaville yliopisto-opiskelijoille.

Yleistä

Opintojesi aikana voit turvautua terveyteen ja sairauteen liittyvissä kysymyksissä Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiöön. Sinulla on oikeus käyttää kaikkia YTHS:n palveluja, kun olet ilmoittautunut läsnä olevaksi ja suoritat alempaa tai ylempää korkeakoulututkintoa.

YTHS toimii aktiivisesti myös opiskelijoiden terveyden edistämiseksi. Tutustu tarpeen mukaan esimerkiksi YTHS:n terveysneuvonnan tueksi laatimiin oppaisiin sekä omahoito-ohjelmiin.

Oulun YTHS:n toimipisteen verkkosivulta löydät Oulun toimipisteen aukioloajat ja yhteystiedot. Sivuilta löydät myös tietoa palveluista, joihin voit olla yhteydessä YTHS:n ollessa suljettuna.

Terveydenhoitomaksu

Sinun täytyy maksaa korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu, jos suoritat alempaa tai ylempää korkeakoulututkintoa ja olet ilmoittautunut lukukaudelle läsnä olevaksi. Terveydenhoitomaksu maksetaan Kelalle lukukausittain eli 2 kertaa vuodessa. Terveydenhoitomaksusta ei lähetetä laskua, vaan maksu täytyy maksaa OmaKelassa oma-aloitteisesti lukukausittain.

Terveydenhoitomaksun eräpäivä määräytyy sen mukaan, milloin ilmoittaudut läsnä olevaksi. Huomaathan, että et voi saada maksusta vapautusta esimerkiksi siksi, että käytät YTHS:n palvelujen sijaan työterveyshuollon palveluja, tai siksi, että et saa opintotukea.

Tarkemmat tiedot terveydenhoitomaksusta ja eräpäivistä sekä maksuohjeet löydät Kelan verkkosivuilta.

Jos sosiaaliturvastasi vastaa toinen EU- tai Eta-maa, Sveitsi tai Iso-Britannia, sinun ei tarvitse maksaa terveydenhoitomaksua. Voit kuitenkin käyttää YTHS:n palveluita. Lue Kelan sivuilta, miten sinun pitää toimia, jos kuulut toisen EU- tai Eta-maan, Sveitsin tai Ison-Britannian sosiaaliturvaan.