Ranska - Français

Parlez-vous français? Ranska on englannin lisäksi ainoa kieli, jota puhutaan ja opiskellaan kaikilla mantereilla. Se on myös maailman laajimmin opiskeltu kieli englannin jälkeen ja viidenneksi puhutuin kieli maailmassa.

Yleistä

Maailmassa on noin 300 000 000 ranskan puhujaa viidellä eri mantereella.

Jonakin päivänä työskentelet ehkä jossain Euroopan unionin yksikössä, Taloudellisessa tutkimus- ja kehitysjärjestössä, Maailmankauppaliitossa, Euroopan avaruusjärjestössä (ESA), Kansainvälisessä jalkapalloliitossa (FIFA), Kansainvälisen politiikan tutkimusjärjestössä, YK:ssa tai Kansainvälisessä olympiakomiteassa. Silloin mitä luultavimmin käytät ranskaa työkielenäsi.

Jonakin päivänä matkustat ehkä Outaouaisiin (Kanada), Papeeteen (Tahiti), Port-au-Princeen (Haiti), Ouagadougouhun (Burkina Faso), Saint Denisiin (La Réunion) tai Casablancaan (Marokko). Silloin voit taas nauttia etuoikeudesta kyetä kommunikoimaan hyvin erilaisten ihmisten kanssa ja oppia samalla tuntemaan uusia kulttuureja. Ranskan kielen taito auttaa myös ylläpitämään ja arvostamaan kulttuurien moninaisuutta!

Kiinnostuitko? Lue täältä lisää tai katsele ja kuuntele ranskaksi tämä video.

Ranskan oppimispolku

Ranskan oppimispolku

Ranskan kursseja tarjotaan eri taitotasoilla seuraavasti. Taitotasojen alta löydät kurssit ja ohjeistusta edeltävistä opinnoista ja ajoituksesta.

Ranskan opettaja neuvoo mielellään oikean kurssin valinnassa. Ota yhteyttä: maritta.riekki@oulu.fi

Taitotaso A1

Jos sinulla ei ole aiempia ranskan opintoja tai olet suorittanut vain yksittäisiä kursseja lukiossa, valitse Ranskan alkeiskurssi 1 ja sen jälkeen Ranskan alkeiskurssi 2 (Taitotaso A1/A2). Ranskan alkeiskurssi 1 järjestetään syyslukukaudella, Ranskan alkeiskurssi 2 järjestetään kevätlukukaudella.

Taitotaso A2

Jos olet suorittanut yliopistossa Ranskan alkeiskurssin 2 tai sinulla on vastaavat tiedot (esim. korkeintaan 3 vuotta koulussa), voit jatkaa kurssilla Ranskan jatkokurssi 1. Ranskan jatkokurssi 1 järjestetään syyslukukaudella.

Taitotaso A2/B1

Jos olet suorittanut yliopistossa Ranskan jatkokurssin 1 tai sinulla on vastaavat tiedot (esim. 3–5 vuotta koulussa), voit jatkaa kurssilla Ranskan jatkokurssi 2. Ranskan jatkokurssi 2 järjestetään kevätlukukaudella.

Jos olet suorittanut yliopistossa Ranskan jatkokurssin 2 tai sinulla on vastaavat tiedot (esim. korkeintaan 5 vuotta koulussa), voit jatkaa kurssilla Ranskan jatkokurssi 3. Ranskan jatkokurssi 3 järjestetään syyslukukaudella.

Taitotaso B1

Jos olet suorittanut yliopistossa Ranskan jatkokurssin 3 tai sinulla on vastaavat tiedot (esim. vähintään 5 vuotta koulussa), voit jatkaa kurssilla ” Étudier/Travailler en France 1”. Huomaa, että tämä kurssi järjestetään viimeisen kerran kevätlukukaudella 2023.

Jos olet suorittanut yliopistossa Ranskan jatkokurssin 3 tai sinulla on vastaavat tiedot (esim. vähintään 5 vuotta koulussa), voit jatkaa kurssilla ”Tekstinymmärtäminen”. Tekstin ymmärtämisen kurssi on itseopiskelukurssi.

Jos olet suorittanut yliopistossa Ranskan jatkokurssin 3 tai sinulla on vastaavat tiedot (esim. vähintään 5 vuotta koulussa), voit jatkaa kurssilla ”Tandem Francais-Finnois ”. Tandem on itseopiskelukurssi.

Taitotaso B1/B2

Jos olet suorittanut yliopistossa ” Étudier /Travailler en France 1” tai sinulla on vastaavat tiedot (esim. yli 5 vuotta koulussa), voit jatkaa kurssilla ”Étudier /Travailler en France 2”.

Huom. Kurssit ”Étudier /Travailler en France 1” ja ”Étudier /Travailler en France 2” järjestetään viimeisen kerran kevätlukukaudella 2023. Niiden tilalla järjestetään kevätlukukaudesta 2024 lähtien uusi kurssi Entre Cultures, 3-5 op.