KYLMÄ-dokumentin ensi-ilta

Yle / ARTE France ja Oulun yliopisto yhteistyössä tiedekeskus Tietomaan kanssa esittävät KYLMÄ-dokumentin ensiesityksen Oulussa torstaina 1. joulukuuta.
Kuva: YLE

Tapahtuman tiedot

Aika

-

Paikka

Tiedekeskus Tietomaan auditorio, Nahkatehtaankatu 6, Oulu

Lisää tapahtuma kalenteriin

Elina Mäkinen, 28, on suomalainen jääuimari ja poikkeusyksilö. Hänen tavoitteensa on suoriutua Polar Ice Mile -uintimatkasta Norjan Huippuvuorten arktisissa olosuhteissa.

Dokumenttielokuvassa seurataan valmistautumista koitokseen, joka vie Elinan fyysisesti ja henkisesti äärirajoille. Uintitreenien lisäksi kylmänkeston salaisuutta selvitetään huippututkijoiden avulla ja tieteen keinoin. Miten kylmäaltistus vaikuttaa suorituskykyyn ja kuinka kauan hypotermian syntymisessä kestää?

Dokumentti lähestyy kylmyyttä niin elämää suojelevien kuin sitä uhkaavienkin esimerkkien kautta. Kamerat seuraavat muun muassa arktisen sodankäynnin harjoituksia napapiirillä ja leikkausta, jossa potilaan sydän pysäytetään syvässä hypotermiassa tämän hengen pelastamiseksi.

Lopussa Elina matkaa Huippuvuorille selvittämään, miten pitkälle hänen kylmänkestonsa riittää Jäämeren ääriolosuhteissa.

Elokuvan kesto on 52 minuuttia.

Esityksen jälkeen pidettävässä keskustelussa yleisöllä on mahdollisuus tavata dokumentin tekijöitä ja kylmätutkijoita ja esittää heille kysymyksiä. Keskustelussa ovat mukana jääuimari Elina Mäkinen, dokumentin ohjaaja Lauri Danska, tuottaja Ari Lehikoinen ja kuvaaja Antti Lempiäinen, professori Tiina Ikäheimo (Oulun ja Tromssan yliopisto), dosentti Sirkka Rissanen (Työterveyslaitos) ja dosentti Kirsi Virtanen (Turun yliopisto).

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Paikkoja on rajoitetusti ja ne jaetaan saapumisjärjestyksessä. Tervetuloa!

Viimeksi päivitetty: 29.11.2022