Tiedepuutarhan elokuvailta: Eatnameamet – Hiljainen taistelumme

Eatnameamet – Hiljainen taistelumme (Suomi 2021) on dokumentaarinen kuvaus Suomen valtion saamelaispolitiikasta, saamelaiskulttuurin kadottamisesta ja saamelaisten taistelusta olemassaolonsa puolesta.
Tummahiuksinen nainen olkapäillään punaruutuinen huivi, jossa kultainen koru ja päässään harmaa hattu.
Ida-Maria Helander on Suomen Saamelaisnuoret SNN ry:n entinen puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja. Elokuvassa seurataan Helanderin matkaa YJ:n Indigenous Issues -tapahtumaan New Yorkiin vuonna 2019. Kuva Anssi Kömi/Eatnameamet

Tapahtuman tiedot

Aika

-

Paikka

Oulun yliopiston tiedepuutarha, Kaitoväylä 5

Lisää tapahtuma kalenteriin

Elokuvan ohjaaja Suvi West pureutuu saamelaisten nykytilanteeseen ja tuntemuksiin sekä yrittää löytää ratkaisuja parempaan tulevaisuuteen. Eatnameamet – hiljainen taistelumme antaa äänen heille, joita ei kuunnella, vaikka he kuinka lujaa huutaisivat.

Tarina on universaali, sillä monet alkuperäiskansat käyvät samankaltaista taistelua ympäri maailmaa. Elokuva on hätähuuto EU:n ainoan alkuperäiskansan tulevaisuuden puolesta – saamelaisten omalla suulla.

Elokuvan kesto on 74 minuuttia ja sen jälkeen iltaa jatketaan kahvitarjoilulla ja vapaamuotoisella keskustelulla elokuvan teemoista. Mukana keskustelemassa on tutkijatohtori Sigga-Marja Magga. Hän tutkii duodjin eli saamelaisen käsityön asemaa, merkityksiä ja poliittisuutta saamelaisessa yhteiskunnassa.

Ohjaaja ja käsikirjoittaja Suvi West, kuvaaja Anssi Kömi, leikkaaja Markus Leppälä, äänisuunnittelija Pekka Aikio, säveltäjä Anthoni Hætta, tuottaja Janne Niskala/Vaski Filmi Oy/Ltd.

Tilaisuus on kaikille avoin ja sinne on vapaa pääsy. Tervetuloa!

Viimeksi päivitetty: 2.11.2022