Airuet

Airueilla on tärkeä avustava rooli tohtoripromootion juhlallisuuksissa. Airuina toimivat tehtävään hakeneet Oulun yliopiston opiskelijat.
Kaksi airutta pitelee käsissään tohtorinhattua.

Mikä on tohtoripromootio?

Promootiossa tohtorin tutkinnon suorittaneet saavat juhlallisessa aktissa tohtorin arvon sekä niiden merkeiksi tohtorinhatun ja -miekan. Kolmipäiväisiin juhlallisuuksiin kuuluvat promootioaktin lisäksi miekanhiojaiset perjantaina, kulkue, jumalanpalvelus ja illallistanssiaiset lauantaina sekä purjehdus sunnuntaina.

Tohtorien virallinen vihkiminen, promootioakti, on yliopiston suurin ja arvokkain akateeminen juhla ja se noudattaa monilta osin jopa 700 vuoden takaisia perinteitä. Airuiden tehtäviin kuuluu näiden perinteiden ylläpitäminen ja Oulun yliopiston edustaminen, kun he ottavat kunniavieraita vastaan ja avustavat eri juhlallisuuksissa tapahtumapäivien aikana.

Airuiden tehtävät

Monipäiväinen juhla vaatii paljon valmisteluja. Järjestelyistä vastaavat yliopisto ja promootiotoimikunta. Erityisen tärkeä rooli promootion onnistumisessa on airuilla, jotka ovat yliopiston edustajina läsnä promootion tilaisuuksissa ja tapahtumissa.

Airuiden tärkeitä tehtäviä ovat mm. kunniavartio tilaisuuksien aikana, vieraiden vastaanotto ja opastus, miekanhiojaisissa ja promootioaktissa avustaminen sekä muu yleinen opastus päivällisillä ja tanssiaisissa.

Tehtävissä airuita ohjaa yliairut.

Miten airueksi pääsee?

Airueksi haetaan Oulun yliopiston opiskelijoita tasaisesti kaikista tiedekunnista. Toivomme airueilta itseohjautuvuutta ja periksi antamattomuutta. Työvaliokunta valitsee tehtäviin sopivat airuet.

Uusien tuttavuuksien ja ainutlaatuisen kokemuksen lisäksi airuet saavat ajastaan ja työpanoksestaan työtodistuksen, opintopisteitä sekä lämpimän ruuan tilaisuuksissa, joissa ovat avustamassa. Airuille järjestetään lisäksi kiitosjuhla eli karonkka tohtoripromootiotapahtumapäivien jälkeen.

Airuiden ilmoittautuminen: https://www.lyyti.in/Oulu_Tohtoripromootio2024Airut_F1

Airutkoulutukset

Ilmoittautuneille airuille järjestetään tohtoripromootion infotilaisuuksia ja harjoituksia.

Pukeutuminen

Vaihtoehto 1:

Tumma puku (musta), valkoinen paita, tummat sukat, harmaa solmio, ohutpohjaiset mustat nauhakengät. Huom. päivällä ei taskuliinaa.

Vaihtoehto 2:

Miekanhiojaisissa ja promootiopäivällisillä värillinen iltapuku (huom. iltapuvun sävyinen huivi sallittu).

Promootioaktissa musta mekko tai hame, jonka helman pituus ylettyy polven alapuolelle (ei kuitenkaan täyspitkä/nilkkapituinen), tummanharmaat tai mustat sukkahousut sekä mustat kengät. Huomioithan, että kenkien tulee olla sellaiset, joilla voit olla koko päivän minkä vuoksi emme suosittele korkeakorkoisia kenkiä.

Kaikilla:

Airutnauhat, jotka tulevat yliopistolta. Airuilla on aina päässään ylioppilaslakki tai teekkarilakki.

Lisätietoja

Airuita tehtävissä ohjaa yliairut.