NMR-spektroskopia

Oulun yliopiston monipuolisesti varusteltu NMR-laboratorio tarjoaa erinomaisen ympäristön alan tutkimukselle. Suomessa ei ole toista yhtä kattavasti varusteltua NMR-tutkimusympäristöä ja maailmanlaajuisestikin vain muutamissa laboratorioissa on yhtä laaja valikoima NMR-laitteita.
Tutkija asettamassa näytettä NMR-laitteeseen

NMR-laboratorio

Oulun yliopiston ydinmagneettinen resonanssispektroskopia (NMR) laboratorio tarjoaa tutkijoille ja yrityksille kuuden NMR-spektrometrin muodostaman ainutlaatuisen tutkimusympäristön. Spektrometrit toimivat viidellä magneettikentän voimakkuudella (4.7-14.1 T, vastaa 200 - 600 MHz protonin resonanssitaajuuksia).

NMR-laboratorion tarkat laitteet mahdollistavat orgaanisten ja epäorgaanisten molekyylien, pienten biomolekyylien, sekä luonnontuotteiden monipuolisen analysoinnin. Lisäksi voidaan tutkia monimutkaisia materiaaleja, kuten puu, nestekiteet ja huokoinen lasi.

NMR-laboratorion tärkein käyttäjä on Oulun yliopiston NMR-tutkimusyksikkö. Yliopiston tutkijoiden lisäksi NMR-laboratorion laitteet ja palvelut ovat myös yritysten ja muiden tutkimuslaitosten käytössä.

NMR-laitteet

Laboratoriossa on kuusi Brukerin valmistamaa NMR-spektrometriä, jota ohjataan TopSpin-ohjelmalla (versio 1.3 or 3.2). Varustukseen kuuluu myös kaksi liikuteltavaa hyperpolarisaattoria materiaalitieteellisissä mittauksissa tarvittavan hyperpolarisoidun xenon kaasun ja paravedyllä aikaansaadun polarisaation tuottamiseksi.