Eudaimonian väitöskirjapalkinto Eve Hyrkkäälle

Monitieteisen tutkimuskeskus Eudaimonian väitöskirjapalkinnon on saanut tutkijatohtori Eve Hyrkäs.

Eve Hyrkäs palkittiin väitöskirjastaan Psykosomaattiset yhteydet: Mielen ja kehon vuorovaikutuksen historiat suomalaisessa lääketieteessä, n. 1945–2000 (Psychosomatic Connections. Mind-Body Histories in Finnish Medicine, ca. 1945–2000).

Tieteiden ja aatteiden historian alaan kuuluva väitöskirja käsittelee ruumiin ja sielun vuoropuhelua lääketieteen nykyhistoriassa. Siinä tarkastellaan, kuinka monimerkityksinen käsite ´psykosomaattinen´ toi yhteen eri alojen lääkäreitä, potilaita ja päätöksentekijöitä toisen maailmansodan jälkeisessä Suomessa. Hyrkäs väitteli aiheesta Oulun yliopistossa 10.6.2022.

Työt arvioi professori (emer.) Uskali Mäki Helsingin yliopistosta. Perusteluissaan hän mainitsee, että Eve Hyrkkäällä on vankka käsitys menetelmistä ja keskeisistä käsitteistä, niiden määrittelystä ja soveltamisesta.

Mäki toteaa työn kertovan syvästi aiheestaan ja avaavan uusia näkökulmia ja oivalluksia tieteen kehitysdynamiikkaan, suurempaan kulttuuriin ja erilaisiin kohtaamisiin. Väitöstutkimus on Mäen mukaan yksityiskohdiltaan rikas, mutta teoreettisesti koordinoitu, joten lukijaa opastetaan lempeästi monimutkaisessa maastossa.

Eve Hyrkäs palkittiin Annual Eudaimonia Lecture -tilaisuudessa Oulun yliopistossa 15.5.2024. Eudaimonian väitöskirjapalkinto on suunnattu nuorille tutkijoille korkeatasoisen tutkimuksen tunnustamiseksi. Nyt jaettu palkinto on viides Eudaimonian väitöskirjapalkinto.

Viimeksi päivitetty: 15.5.2024