Eurooppa-yliopisto UNIC allekirjoitti osallistavan tutkimuksen julistuksen Oulussa

Kahdeksan Eurooppa-yliopisto UNICiin (European University of Post-Industrial Cities) kuuluvaa yliopistoa ja kaupunkia ovat allekirjoittaneet osallistavan tutkimuksen julistuksen 15. kesäkuuta Oulussa. Julistuksella osapuolet sitoutuvat yhteisöjen ja kaupunkien osallistamiseen tutkimukseen ja innovaatiotoimintaan. Tavoitteena on tätä kautta parantaa ihmisten elämää. Suomesta UNIC-yhteistyössä ovat mukana Oulun kaupunki ja Oulun yliopisto.
Ryhmä ihmisiä seisoo kahdessa rivissä, yksi henkilö pitää kädessään paperia. Taustalla harmaa kiviseinä.
Kahdeksan eurooppalaista yliopistoa ja kaupunkia allekirjoitti Oulussa osallistavan tutkimuksen julistuksen. Kuva: Julie Louis

Tämä on ensimmäinen Euroopan-laajuinen osallistavaa tutkimusta (Engaged Research) koskeva julkilausuma. Osallistavassa tutkimuksessa paikalliset ihmiset, yhteisöt, kolmas sektori ja kaupungit kohdentavat tutkimusta yhdessä yliopistojen kanssa. Tutkittavista asioista päätetään yhdessä ja yhteistyötahot ovat mukana kaikissa tutkimusvaiheissa. Tällainen ruohonjuuritasolta ylöspäin suuntautuva toimintatapa mahdollistaa kaikkien eurooppalaisten osallistumisen myötätuntoisten ja valistuneiden yhteiskuntien sekä kestävien talouksien kehittämiseen - sillä voimalla, jota tutkittu tieto tarjoaa.

”Ihmisten mielekäs osallistuminen tutkimukseen ja innovaatiotoimintaan on avain kaupunkiemme ja yliopistojemme menestykseen pitkällä tähtäimellä. Tämä tänään allekirjoitettu osallistavan tutkimuksen julistus on ensimmäinen laatuaan Euroopassa ja uraauurtava askel Euroopan komission eurooppalaisen koulutusalueen ja eurooppalaisen tutkimusalueen tavoitteiden toteuttamisessa”, sanoo Rotterdamin yliopiston rehtori, professori Ed Brinksma.

”On todella hienoa, että julistus allekirjoitetaan juuri Oulussa, missä meillä on pitkä perinne yliopiston ja kaupungin välisessä tiiviissä yhteistyössä muun muassa innovaatiotoiminnassa”, toteaa Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala.

UNIC on perustettu vuonna 2020 ja siihen kuuluvat seuraavat partnerit: Belgia Liègen yliopisto, Liègen kaupunki; Kroatia Zagrebin yliopisto, Zagrebin kaupunki; Suomi Oulun yliopisto, Oulun kaupunki; Saksa Ruhrin yliopisto, Bochumin kaupunki; Irlanti Corkin yliopistollinen korkeakoulu, Corkin kaupunki; Espanja Deuston yliopisto, Bilbaon kaupunki; Alankomaat Rotterdamin Erasmus-yliopisto, Rotterdamin kaupunki; Turkki Koçin yliopisto, Istanbulin kaupunki.

Osallistavan tutkimuksen julistus on kehitetty University College Corkin järjestämillä strategiafoorumeilla yliopistojen, kaupunkien ja kolmannen sektorin yhteistyönä. Seuraavaksi kehitetään osallistavan tutkimuksen strategia, joka julkaistaan Rotterdamissa.

”Näen, että osallistava tutkimus luo entistä parempia edellytyksiä ihmislähtöiselle kaupunkikehittämiselle tutkittuun tietoon perustaen”, toteaa Oulun kaupungin kehittämisjohtaja Veli-Matti Keloneva.

”Tämä yhteistuumin laadittu julistus on Euroopan kaupungeille ja yliopistoille tärkeä merkkipaalu. Tällä historiallisella aloitteella on merkitystä, resonanssia ja vaikutusta koko Euroopassa monien vuosien ajan”, sanoo Liègen pormestari Willy Demeyer.

UNIC (www.unic.eu/en) on yksi 41:stä Euroopan unionin rahoittamasta Eurooppa-yliopistosta. UNICin tavoitteena on kehittää osallistavia ja kestäviä yhteiskuntia osallistavan koulutuksen ja tutkimuksen kautta. UNIC luo parhaillaan yhteisiä rakenteita, jotka mahdollistavat opiskelun ja tutkimuksen näissä tutkimuslaitoksissa ja kaupungeissa.

Viimeksi päivitetty: 20.6.2022