Guoying Zhao aloitti akatemiaprofessorina

Konenäön ja tekoälyn tutkija Guoying Zhao on aloittanut viisivuotiskautensa Suomen Akatemian valitsemana akatemiaprofessorina. Heitä on Suomessa yhteensä vain 26. Kyseisen tittelin haltijaksi valitaan oman alansa kansainvälistä kärkeä edustava tutkija, jonka tieteellisellä toiminnalla arvioidaan olevan merkittävä vaikuttavuus niin tiedeyhteisöön kuin yhteiskuntaankin.
Guoying Zhao aloitti akatemiaprofessorina

Zhao on erikoistunut kasvonilmeiden ja ihmisten tunnetilojen tutkimiseen. Hän työskentelee Oulun yliopiston konenäön ja signaalianalyysin tutkimusyksikössä. Hän kertoo, että pitkällä aikavälillä akatemiaprofessorin asema merkitsee vakautta tutkimussuunnitelmille.

-Se tarjoaa ensinnäkin vakaan ja merkittävän rahoituksen, jotta voimme tutkia perusteellisesti uusia koneoppimismenetelmiä selvittääksemme, kuinka tekoäly voi tunnistaa ihmisten tunteet ja tuoda tunteet tekoälyyn ihmisen ja tietokoneen välisessä vuorovaikutuksessa.

-Pystymme työskentelemään maailman johtavien tutkijoiden ja yritysten asiantuntijoiden kanssa eri aloilta, esimerkiksi psykologiasta, kognitiotieteistä, koulutuksesta ja lääketieteestä edistääksemme tekoälypohjaisten ratkaisujen emotionaalista älykkyyttä ja parantaaksemme ymmärrystä tunteiden merkityksestä ihmisen ja tietokoneen välisen vuorovaikutuksen yhteydessä. Tuotettu tutkimustieto voi kiihdyttää innovaatioita esimerkiksi opetukseen, terveyteen ja turvallisuuteen liittyen.

Seuraavan viiden vuoden ajan Zhao voi siis keskittyä täysin tutkimukseen. Tekoäly on kenttä, jossa uutta tekniikkaa syntyy joka päivä, joten kiirettä pitää.

-Akatemiaprofessuuri on samalla tunnustus tutkimusryhmäni aiemmille saavutuksille sekä luottamus tulevaisuuden odotuksille. Keskittymällä tutkimukseen pystymme viemään alaa eteenpäin ja luomaan läpimurtoja, jotka auttavat myös yhteiskuntaa. Haluan kiittää tutkimustiimini jäseniä.

Jo 16 vuotta sitten Oulun yliopistoon tullut Guoying Zhao on perheensä kanssa asettunut Ouluun hyvin. Rauhallisuus, kauneus ja kivat ihmiset hän nostaa esille asuinpaikastaan. Hänen molemmat lapsensa käyvät suomalaista koulua, ovathan he avojalakasia oululaisia eli syntyneet täällä.

Guoying Zhaon tutkijaprofiili

Suomen Akatemian aiempi uutinen uusista akatemiaprofessoreista

Enemmän (englanniksi) Zhaon tutkimuksesta artikkelissa AI-assisted Detection of Biosignals and Human Emotions

Viimeksi päivitetty: 13.9.2021