Kauppakorkeakoulu mukana innovatiivisen makeutusaineen kaupallistamisessa

Oulun yliopistossa kehitetty, proteiinipohjainen ja kaloriton makeutusaine Sweeprot vastaa kuluttajien kysyntään terveellisemmistä ja kestävämmistä makeutusvaihtoehdoista. Nyt makeutusaineen kaupallistamista valmistellaan etsimällä kumppaneita elintarviketeollisuudesta.

Sweeprot on Business Finlandin rahoittama Research-to-Business-projekti, jonka tiimiin kuuluu jäseniä Oulun yliopiston kauppakorkeakoulusta, biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnasta sekä Innovaatiokeskuksesta. Projektin vastuullinen johtaja on professori Vesa Puhakka kauppakorkeakoulusta.

Projektissa valmistellaan professori Lloyd Ruddockin tutkimusryhmän kehittämän makeutusaineen kaupallistamista. Uuden makeutusaineen erikoisuus on se, että sen makeutus tulee proteiinista. Makeat proteiinit tulevat tulevaisuudessa olemaan yksi keskeinen makeutusainekategoria, kertoo kauppakorkeakoulun yliopistonlehtori Sakari Sipola.

Valmistelussa kaupallistamispolun jatkoaskelia ja uusia kumppanuuksia

Kansainvälisen liiketoiminnan kasvattaminen on Sipolan erikoisalaa, jota hän tutkii ja opettaa Oulun yliopiston kauppakorkeakoulussa. Projektissa Sipolan rooliin kuuluu kokonaisvaltainen liiketoiminnan kehittäminen ja sen valmistelu yhdessä projektijohtaja Petri Leukkusen kanssa.

”Kartoitamme, onko teknologia järkevintä kaupallistaa lisensoimalla vai startup-yrityksen perustamisen kautta”, kertoo Sipola. ”Tätä varten olemme olleet yhteydessä yli 150 ruoka- ja juomateollisuuden potentiaaliseen asiakkaaseen sekä eri sidosryhmiin, kuten elintarviketurvallisuudesta vastaaviin viranomaisiin ja pääomasijoittajiin Euroopassa ja Yhdysvalloissa”.

Tavoitteena on rakentaa kumppanuuksia, jotka tukevat tuotteen hyödyntämistä varhaisen vaiheen tuoteinnovoinnissa, sovellustestausta, varsinaista tuotekehitystä ja lopulta laajamittaista käyttöönottoa.

Kaupallistamisen valmistelua on tehty Sweeprot-projektissa viimeiset kaksi vuotta. Sweeprotin kaltaiset deep tech -ratkaisut vaativat kaupallistumiseen pitkän kehityskaaren. Esimerkiksi jo pelkkä myyntiluvan saaminen Euroopassa voi viedä hakemuksen jättöpäivästä lähemmäksi kolme vuotta, kertoo Sipola.

”Tunnemme nyt tämän markkinan ja sen ominaispiirteet hyvin”.

Lue lisää Oulun yliopiston uutisesta.

Kolme miestä seisoo pihamaalla ja katsoo hymyillen kameraan.

Tutkijatohtori Antti Moilanen, Petri Leukkunen ja Sakari Sipola.

Luotu 19.12.2025 | Muokattu 19.12.2025