Korkeakouluopiskelija, maksa terveydenhoitomaksu Kelalle

Korkeakouluopiskelijan täytyy maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle lukukausittain eli
syys- ja kevätlukukaudelta.

Maksuvelvollisia ovat läsnä olevaksi ilmoittautuneet korkeakoulututkintoa suorittavat opiskelijat. Terveydenhoitomaksun maksuvelvollisuudessa on joitakin poikkeuksia, joista voit lukea lisää Kelan verkkosivuilta. Voit käyttää Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) tarjoamia opiskeluterveydenhuollon palveluja Suomessa. Lue lisää opiskeluterveydenhuollon palveluista.

Terveydenhoitomaksu täytyy maksaa oma-aloitteisesti

Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu on 36,80 euroa lukukaudessa vuonna 2023. Se maksetaan Kelalle lukukausittain eli 2 kertaa vuodessa. Sinulle ei lähetetä laskua, vaan maksu täytyy maksaa oma-aloitteisesti.

Terveydenhoitomaksun eräpäivä määräytyy sen mukaan, milloin ilmoittaudut läsnä olevaksi:

  • Syyslukukauden eräpäivä on 30.9., jos olet siihen mennessä ilmoittautunut läsnä olevaksi. Jos ilmoittaudut syyslukukaudelle 1.10. tai sen jälkeen, eräpäivä on 31.12.
  • Kevätlukukauden eräpäivä on 31.1., jos olet siihen mennessä ilmoittautunut läsnä olevaksi. Jos ilmoittaudut kevätlukukaudelle 1.2. tai sen jälkeen, eräpäivä on 31.7.

Maksun voit maksaa OmaKelassa. Lue maksuohjeet. Huomioi, että et voi maksaa syyslukukauden 2023 ja kevätlukukauden 2024 maksuja samaan aikaan, koska vuoden 2024 maksun määrä ei ole vielä tiedossa.

Lue, mitä tapahtuu, jos et maksa maksua.

Toimi näin, jos tulet ulkomailta Suomeen opiskelijaksi

Jos suoritat tutkintoa suomalaiseen korkeakouluun ja olet läsnä oleva opiskelija, sinun täytyy maksaa terveydenhoitomaksu. Sinun täytyy maksaa maksu, vaikka suorittaisit opintojasi etäopiskeluna esimerkiksi ulkomailta. Poikkeuksena on se, jos sosiaaliturvastasi vastaa toinen EU- tai Eta-maa, Sveitsi tai Iso-Britannia ja Pohjois-Irlanti. Siinä tapauksessa sinun ei tarvitse maksaa terveydenhoitomaksua, mutta sinun täytyy olla yhteydessä Kelaan. Voit kuitenkin käyttää YTHS:n palveluita.

Lue, miten toimit, jos kuulut toisen EU- tai Eta-maan, Sveitsin tai Ison-Britannian ja PohjoisIrlannin sosiaaliturvaan.

Jos tulet ulkomailta Suomeen vaihto-opiskelijaksi, et suorita korkeakoulututkintoa suomalaiseen korkeakouluun. Silloin sinun ei tarvitse maksaa terveydenhoitomaksua. Et myöskään voi käyttää YTHS:n palveluita.

Toimi näin, jos lähdet Suomesta ulkomaille vaihto-opiskelijaksi

Jos suoritat korkeakoulututkintoa suomalaiseen korkeakouluun, olet ilmoittautunut läsnä olevaksi ja lähdet vaihto-opiskeluun ulkomaille, sinun täytyy maksaa terveydenhoitomaksu opiskelijavaihdon ajalta. Jos käyt opiskelijavaihdon aikana Suomessa, voit käyttää YTHS:n palveluita.

Lue lisää:

Viimeksi päivitetty: 4.9.2023