Monialaisena huippuosaajana tunnettu Kari Haukipuro sai Oulun Duodecim-seuran vaikuttajapalkinnon

Oulun Duodecim-seura jakoi Pohjolan Lääkäripäivien avajaisissa Elias-palkinnon kirurgian ja gastroenterologisen kirurgian erikoislääkärille, dosentti Kari Haukipurolle. Vuoden Kandikollega -huomionosoituksen sai LK Hannu Salo.

Oulun Duodecim-seura jakoi Pohjolan Lääkäripäivien avajaisissa Elias-palkinnon kirurgian ja gastroenterologisen kirurgian erikoislääkärille, dosentti Kari Haukipurolle. Vuoden Kandikollega -huomionosoituksen sai LK Hannu Salo.

Elias-palkinto on tarkoitettu lääkärille, joka on merkittävällä tavalla vaikuttanut pohjoissuomalaisen lääketieteen kehitykseen tai toimintaan. 4 000 euron suuruisen palkinnon saaja voi olla ansioitunut käytännön lääketieteen, tutkimuksen, opetuksen tai hallinnon alalla.

Kari Haukipuron tutkimusmielenkiinnon kohteena ovat olleet telelääketiede, ruoansulatuskanavan sairaudet ja kollageenin osuus haavan paranemisessa sekä muu kirurgia. Haukipuro on ohjannut kuusi väitöskirjaa ja tukenut yksikön esimiehenä aktiivisesti tutkimustyötä.

”Työkuvioni ovat edenneet ”salakavalasti” pienistä asioista suurempiin. Aina on tullut eteen asioita, joita on pitänyt saada jonkinlaiseen järjestykseen. Myös oma kykyni sietää epävarmuutta ja väistämätöntä kaaoksen tuntua on ajan myötä kasvanut ja lisännyt osaltaan työhön liittyvää itseluottamusta”, Haukipuro kuvailee monipuolista työtään.

Innovatiivinen ja monialainen huippuosaaja

Haukipuro on työskennellyt liki yhtäjaksoisesti Oulun yliopistollisessa sairaalassa vuodesta 1977 lähtien. Palkitsemisperusteluissa korostettiin monipuolisen työuran lisäksi hänen yhteistyökykyään ja kannustavaa asennettaan sekä tietoon että aktiiviseen keskusteluyhteyteen ja vahvaan verkostoitumiseen perustuvaa modernia johtamisfilosofiaansa. Elias-palkintoa ehdottaneet lääkärikollegat kiittelivät Haukipuroa myös siitä, että hänellä oli esimiehenä aina aikaa ja kiinnostusta keskustella työyhteisönsä jäsenten kanssa.

”Yksi välttämätön tekijä urallani ovat olleet ihmiset, jotka ovat esittäneet myös kriittisiä kommentteja rakentavalla tavalla. Elias-palkinto oli suuri yllätys ja se laittaa miettimään – samalla havaitsee olevansa pieni osa arvostettua ketjua Duodecim-seuran pitkässä historiassa”, Haukipuro pohtii.

”Vastavalmistuneella lääkärillä on ainakin 50 erilaista ammattia ja uraa valittavana. Ensimmäiseen mielihommaan ei kannata lukkiutua liian varhain. Jokainen työtehtävä on kuitenkin hoidettava niin hyvin kuin pystyy ajattelematta urakehitystä liiaksi.”

Eturivin näkyvin opiskelija

Vuoden Kandikollega -tunnustus on tarkoitettu lääketieteen kandidaatille, on toiminut lääketieteen opintojen aikana esimerkillisesti rakentavan hengen ja ilmapiirin luojana ja ylläpitäjänä opiskelijayhteisössä sekä osoittanut halua toimia potilaan parhaaksi ihmisyyttä kunnioittaen. Tänä vuonna tunnustuksen sai Pohjolan Lääkäripäivien avajaisissa lääketieteen neljännen vuosikurssin opiskelija, LK Hannu Salo Oulun yliopistosta.

Hän on opiskelijakavereidensa mukaan hieno esimerkki opiskelijasta, joka on aktiivisesti mukana kurssin toiminnassa vuodesta toiseen ilman erityisiä titteleitä. Palkitsemisperusteluissa mainitaan myös, että hän on luonut kollegiaalisuudellaan hienoa ilmapiiriä koko kurssin keskuuteen.

”Kollegiaalisuuteen kasvetaan opiskeluaikana ja viedään sieltä työelämään. Kun antaa itse jotain, saa sen korkojen kera takaisin. Hyvä kannattaa laittaa kiertämään – puolin ja toisin”, Salo miettii.

Oulun Duodecim-seura luovutti Pohjolan Lääkäripäivien avajaisissa myös 5 000 euron tutkimusapurahat dosentti Michaela Bodelle, LT Lotta Kinnuselle ja LT Sari Koivurovalle sekä 2 000 euron matka-apurahat tieteellisiin kongresseihin osallistumista varten LK Veronika Hyytiäiselle ja LK, KTM Ursula Mikkolalle.

Viimeksi päivitetty: 15.2.2023