Tukea lukemisen haasteisiin – tutustu Celian äänikirjapalveluun ja lukemisen apuvälineisiin

Saavutettavuuskirjasto Celian äänikirjoja voivat käyttää kaikki, joille tavallisen kirjan lukeminen on vaikeaa esimerkiksi lukivaikeuden tai sairauden vuoksi. Oulun yliopiston kirjastossa rekisteröidään lukemisesteisiä opiskelijoita Celian äänikirjapalvelun käyttäjiksi. Kirjaston toimipaikoissa voit myös tutustua lukemisen apuvälineisiin lukuviivaimeen ja värillisiin lukukalvoihin.
Henkilö lukee kirjaa lukusalissa

Oulun yliopiston kirjaston kaikissa toimipaikoissa voidaan rekisteröidä Oulun yliopiston, Oamkin ja OSAOn opiskelijoita Celian käyttäjäksi. Celian äänikirjat on tarkoitettu kaikille, joille lukeminen on vaikeaa tai mahdotonta esimerkiksi lukivaikeuden, vamman tai sairauden aiheuttaman lukemisesteen vuoksi. Lue lisää käyttöoikeuksista Celian verkkosivuilta: Kenelle Celian palvelut on tarkoitettu?

Palvelun käyttö aloitetaan asiakaskeskustelulla. Lukemisesteestä ei tarvitse esittää todistusta, mutta asia käydään suullisesti läpi.

Tunnukset palveluun voi hankkia seuraavasti:

  • Ilman ajanvarausta ma-pe klo 9-15 välillä kirjaston asiakaspalvelupisteillä.
  • Voit myös halutessasi varata ajan rekisteröinnille etukäteen. Myös etärekisteröinti (esim. Zoom-yhteydellä) on mahdollista ajanvarauksella. Ota yhteyttä kirjastoon: kirjasto@oulu.fi

Jos et voi saada tunnuksia Celian äänikirjapalveluun, on lukemisen haasteisiin mahdollista löytää muitakin apukeinoja. Kirjaston Saavutettavuus-oppaasta löydät tietoa esimerkiksi e-kirjojen kuuntelusta.

Testaa lukemisen apuvälineitä kirjastossa

Oulun yliopiston kirjaston toimipaikoissa voit tutustua lukemisen apuvälineisiin lukuviivaimeen ja värillisiin lukukalvoihin. Lukemisen apuvälineet ovat testattavissa kirjastoissa lokakuun loppuun asti. Lukuviivain voi auttaa rivillä pysymistä, jos ”rivit hyppivät”. Värillinen lukukalvo puolestaan vähentää valkoisen paperin ja mustan tekstin kontrastia ja voi helpottaa keskittymistä ja tekstin hahmottamista.

Lue lisää lukemisen apuvälineistä Erilaisten oppijoiden liiton sivuilta: www.eoliitto.fi

Viimeksi päivitetty: 26.9.2023