Tutkijat kehittävät älykkäitä bioteknologisia ratkaisuja pohjoisista luonnonvaroista

Oulun yliopiston johtama uusi tutkimushanke "WaVes – Smart Innovative Biotechnology from Arctic Plant-Derived Waxes and NanoBiomaterials" keskittyy hyödyntämään arktisista kasveista, kuten pohjoisista marjoista ja kuusen neulasista, saatavia vaha- ja nanobiomateriaaleja korkeaa lisäarvoa tuottavien bioteknologisten sovellusten kehittämisessä. Tavoitteena on edistää kestävää biotaloutta ja luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä erityisesti pohjoisilla alueilla.

Tutkijat selvittävät, miten luonnon vahayhdisteitä ja kasvisolujen tuottamia vesikkeleitä voitaisiin hyödyntää biosensoreiden kehityksessä tai muiden bioteknologisten ja biolääketieteellisten sovellusten raaka-aineina. Lisäksi he kehittävät kustannustehokkaita menetelmiä materiaalien erottamiseen ja hyödyntämiseen eri teollisuuden aloilla. Tavoitteena on tuottaa ratkaisuja, jotka tukevat alueellista bio- ja kiertotaloutta sekä edistävät pk-yritysten kilpailukykyä luonnontuotteiden markkinoilla.

Hankekonsortioon kuuluvat Oulun yliopisto, Centria-ammattikorkeakoulu ja Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) Ruotsista. Kokonaisbudjetti on noin 950 000 euroa, josta 65 prosenttia rahoitetaan julkisella tuella. Rahoituksen on myöntänyt EU:n Interreg Aurora -ohjelma, ja hanketta tukee myös Lapin liitto.

Hankkeessa optimoidaan kasvimateriaalien eristystä, kehitetään biosensoreihin liittyviä ratkaisuja ja kartoitetaan liiketoimintamahdollisuuksia. SLU keskittyy kuusen neulasten teolliseen hyödyntämiseen ja käsittelyn kehittämiseen hyödyntäen Biomass Technology Centre (BTC) -tutkimusympäristöä. Centria puolestaan kehittää menetelmiä bioaktiivisten yhdisteiden ja kasvivahojen eristämiseen metsäteollisuuden sivuvirroista ja marjoista.

Oulun yliopiston professori Seppo Vainion tutkimusryhmä biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnassa kehittää solujen tuottamien vesikkelien analyysityökaluja sekä biosensoreihin liittyviä ratkaisuja terveyden tutkimiseen ja ravintopohjaisten täsmälääkkeiden kehittämiseen. Tutkijat tarkastelevat myös kuusen ja marjojen vesikkelien käyttömahdollisuuksia elintarvikkeissa ja niin sanotun superruoan luomisessa.

Lisätietoa hankkeesta (englanniksi): https://www.oulu.fi/en/projects/waves

Viimeksi päivitetty: 24.6.2025