USB-muistitikkujen käyttö

Muistitikku on helppo tapa tiedostojen siirtämiseen ja kuljettamiseen mukana, mutta sen käyttöön liittyvät riskit kannattaa tiedostaa.

Haittaohjelmariski

Pahimmillaan muistitikku siirtää myös haittaohjelmia ja viruksia. Haittaohjelma tarttuu tikusta tietokoneeseen ja tietokoneesta edelleen muihin siinä käytettäviin tikkuihin. Riski pienenee, jos tietokoneesi käyttöjärjestelmä, sovellukset ja virustorjunta ovat ajan tasalla.

Tikulla oleva haittaohjelma voi käynnistyä automaattisesti, kun USB-tikku kytketään tietokoneeseen. Tällöin tietokone saastuu ja ongelma voi levitä muihin järjestelmiin. Tämän riskin takia suhtaudu varoen muiden käyttäjien muistitikkuihin äläkä kytke tuntematonta muistitikkua tietokoneeseesi. Älä myöskään kytke omaa muistitikkuasi tuntemattomiin tietokoneisiin.

Muistitikku ei ole varma tallennusväline

Muistitikun tiedostot voivat tuhoutua teknisen vian tai käyttäjän oman toimenpiteen seurauksena. Älä siis pidä tikkua tärkeiden tiedostojen ainoana tallennuspaikkana. Muistitikku voi pienen kokonsa takia joutua helposti hukkaan tai unohtua yhteiskäyttöiselle tietokoneelle. Tällöin kuka tahansa voi lukea sen sisällön, jos tietoja ei ole salattu. Jos tallennat tikuille arkaluonteista materiaalia, hanki tiedot salakirjoittava muistitikku.

Kadonneet muistitikut

Jos löydät kampuksella toisen käyttäjän muistitikun, muista haittaohjelmariski! Älä kytke sitä tietokoneeseen, vaan toimita Campus ICT -palvelupisteeseen. Vastaavasti, jos hukkaat oman muistitikkusi, tiedustele sitä palvelupisteestä.

Viimeksi päivitetty: 14.11.2022