Veli-Pekka Lehtolan teokselle Botnia-kirjallisuuspalkinto

Saamelaisen kulttuurin professorin Veli-Pekka Lehtolan teos Entiset elävät meissä. Saamelaisten historiat ja Suomi (Gaudeamus 2022) on voittanut Botnia-kirjallisuuspalkinnon. Teoksessa lähtökohtana on saamelaisten oma historiatietoisuus ja menneisyyden läsnäolo nykypäivässä.

Palkintoraadin perusteluissa mainitaan, että Veli-Pekka Lehtolan tietokirja punoo yhteen tekijänsä syvää akateemista asiantuntemusta ja saamelaisen muistikulttuurin kerroksia, saamelaisten omia ääniä ja kokemuksia. Teos ei kuitenkaan tarkastele vain saamelaisuuden vaan myös pohjoisen historiaa. Lisäksi se on kansainvälisesti kiinnostava käsitellessään Euroopan unionin alueen ainoan alkuperäiskansan elävää menneisyyttä.

Raadin mukaan Entiset elävät meissä. Saamelaisten historiat ja Suomi kertoo menneestä ja heijastaa tätä hetkeä, mutta ennen muuta se on tärkeä tuleville polville.

Botnia-kirjallisuuspalkinnon perustaja on Oulun kirjailijaseura ry. Palkinnon ehtona on, että tekijä asuu Pohjois-Pohjanmaalla tai on kotoisin sieltä.

Viimeksi päivitetty: 11.10.2022