Yli puolet opiskelijoista on maksanut terveydenhoitomaksun – 130 000 opiskelijan maksu vielä maksamatta

Korkeakouluopiskelijoiden pitää maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle itsenäisesti OmaKelassa. Kela ei lähetä siitä erillistä laskua. Syyslukukauden maksu pitää maksaa viimeistään 30.9.2021.

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) palveluihin oikeutetut ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijat maksavat terveydenhoitomaksun Kelalle. Tähän mennessä maksun on maksanut noin 135 000 opiskelijaa. Se on maksamatta vielä noin 130 000 opiskelijalla.

Kela lähetti viikolla 36 kirjeen opiskelijoille, jotka ovat Kelan tietojen mukaan ilmoittautuneet läsnä olevaksi syyslukukaudelle 2021, mutta eivät ole vielä maksaneet terveydenhoitomaksua. Kirjeessä kerrotaan velvollisuudesta maksaa terveydenhoitomaksu ja annetaan ohjeet sen maksamiseen Kirjeen voi lukea myös OmaKelassa. Opiskelija ei ole välttämättä saanut kirjettä, jos hän on ilmoittautunut läsnä olevaksi vasta syyskuussa.

Opiskelija ei saa kirjettä, jos hän on maksanut terveydenhoitomaksun tai jos hän ei ole ilmoittautunut läsnä olevaksi.

Vuonna 2021 terveydenhoitomaksu on 35,80 euroa lukukaudessa

Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu on 35,80 euroa lukukaudessa vuonna 2021. Opiskelijalle ei lähetetä laskua, vaan maksu pitää maksaa oma-aloitteisesti. Jos opiskelija ei maksa terveydenhoitomaksua viimeistään 30.9.2021, Kela muistuttaa maksusta ja perii 5 euron kiinteän viivästymismaksun.

Jos opiskelija ei maksa terveydenhoitomaksua maksumuistutuksen jälkeenkään, Kela voi kuitata eli vähentää maksun ja viivästymismaksun opintorahasta ilman opiskelijan suostumusta. Jos maksua ei saada kuitattua opintorahasta, se siirretään lain perusteella ulosottoon.

Terveydenhoitomaksu käytetään korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollon rahoittamiseen. Valtio rahoittaa korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollosta 77 %, ja terveydenhoitomaksuilla rahoitetaan loput 23 %.

Kevätlukukauden 2022 terveydenhoitomaksun voi maksaa, kun maksun suuruus on valtioneuvoston asetuksella vahvistettu. Se vahvistetaan marraskuun loppuun mennessä.

Viimeksi päivitetty: 22.9.2021