Tollinkaltainen reseptori 9 ruuansulatuskanavan syövissä

Väitöstilaisuuden tiedot

Väitöstilaisuuden päivämäärä ja aika

Väitöstilaisuuden paikka

Oulun yliopistollinen sairaala, luentosali 1

Väitöksen aihe

Tollinkaltainen reseptori 9 ruuansulatuskanavan syövissä

Väittelijä

Lääketieteen lisensiaatti Joonas Kauppila

Tiedekunta ja yksikkö

Oulun yliopiston tutkijakoulu, Lääketieteellinen tiedekunta, kliinisen lääketieteen laitos, kirurgia

Oppiaine

Kirurgia

Vastaväittäjä

Professori Ari Ristimäki, Helsingin yliopisto

Kustos

Dosentti Juha Saarnio, Oulun yliopistollinen sairaala

Lisää tapahtuma kalenteriin

Tollinkaltainen reseptori 9 ruuansulatuskanavan syövissä

Väitöstutkimuksessa selvitettiin Tollinkaltainen reseptori 9:n (TLR9) vaikutuksia ruuansulatuskanavan syöpiin. Bakteerien ja joskus ihmisen omienkin solujen DNA tunnistetaan TLR9:n toimesta. TLR9 voi aiheuttaa syöpäsolujen liikkuvuuden lisääntymistä ja sitä kautta nopeuttaa syövän leviämistä.

Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää TLR9:n toimintaa suusyövässä, ruokatorvisyövässä, mahasyövässä ja paksusuolen syövässä solukokeiden ja potilasnäytteiden perusteella.

Tutkimusryhmä havaitsi, että syöpäsolujen liikkuvuus ja taipumus työntyä syvemmälle kudoksiin lisääntyi aktivoitaessa TLR9:ää kokeellisesti solumallissa kaikissa edellämainituissa syövissä. Potilasnäytteisiin perustuen suu- ja ruokatorvisyövässä totesimme lisäätyneen syövän TLR9:n määrän ennustavan vakavampaa ja nopeammin etenevää tautia.

Tutkimustulokset antavat viitteitä siitä, että syövän TLR9:n arviointi voi tulevaisuudessa auttaa hoidon suunnittelussa ja että TLR9:n toiminnan estäminen lääkkeillä voisi olla hyödyllistä potiladen syöpähoitoja suunniteltaessa. Lisätutkimusten myötä on mahdollista, että TLR9:n kautta vaikuttavien bakteerien tuhoamista voitaisiin hyödyntää tavanomaisten syöpähoitojen lisänä.
Viimeksi päivitetty: 23.1.2024