Kummiperhe-ohjelma

Oulun yliopiston Kummiperhe-ohjelma yhdistää paikalliset asukkaat ja yliopistoon tulevat kansainväliset opiskelijat. Ohjelmaan osallistuville perheille ja opiskelijoille Kummiperhetoiminta tarjoaa mahdollisuuden elämää rikastuttavaan kulttuurivaihtoon ja yhteisten kokemusten kartuttamiseen. Kummiperheenä arkisetkin asiat saattavat näyttäytyä aivan uudessa valossa.

Ohjelman taustaa

Kummiperhe-ohjelma on alkanut jo vuonna 1995, jolloin Oulun yliopistossa alettiin tarjoamaan ystäväperhetoimintaa yliopistoon saapuville vaihto-opiskelijoille. Tarkoituksena oli tarjota opiskelijoille mahdollisuus kokea opiskelijaelämän lisäksi tavallista oululaista arkipäivää ja Kummiperheille kansainvälisyyttä ja kulttuurivaihtoa kotona. Vuosien saatossa ohjelmassa on ollut mukana satoja paikallisia perheitä ja kansainvälisiä opiskelijoita. Kummiperhe-ohjelman kautta on syntynyt ystävyyssuhteita, jotka ovat kestäneet vuosikymmeniä ja monet jatkuvat tähän päivään asti.

Ohjelma oli tauolla pari vuotta korona-epidemian aikana, mutta käynnistyi jälleen syksyllä 2022.

Ohjelman perusajatus

Kummiperhe-ohjelman tarkoituksena on

  • Tarjota kansainväliselle opiskelijalle mahdollisuus tutustua paikalliseen arkielämään, monipuolistaa opiskelijaelämää ja helpottaa opiskelijan kotiutumista Ouluun.
  • Tarjota sekä perheelle että opiskelijalle positiivinen kulttuurivaihtokokemus.
  • Edesauttaa ystävyyssuhteita ja kulttuurivaihtoa oululaisten ja Ouluun saapuvien kansainvälisten opiskelijoiden välillä.

Mukaan Kummiperheeksi

Haluaisitko sinä mukaan Kummiperhe-ohjelmaan? Kummiperheenä voi toimia kuka vaan - perheen käsite on toiminnassa laaja. Mukana on yksin asuvia henkilöitä, pariskuntia, suurperheitä ja eläkeläisiä. Ainoa ehto on, että ainakin yksi Kummiperheen jäsen pystyy kommunikoimaan opiskelijan kanssa englanniksi tai muulla yhteisellä kielellä. Tärkeintä on aito mielenkiinto ja valmius käyttää aikaansa opiskelijan kanssa tapaamiseen ja yhdessä tekemiseen.

Ohjelmassa mukana olevat opiskelijat ovat Oulun yliopiston kansainvälisiä tutkinto-opiskelijoita, jotka ovat tulleet suorittamaan Ouluun yleensä joko kandin tai maisterin tutkintoa. Opiskelijat viipyvät Oulussa useamman vuoden, mutta Kummiperhe-ohjelmaan sitoudutaan aina lukuvuodeksi kerrallaan. Opiskelijat asuvat omissa asunnoissaan, eivät perheiden luona, ja tapaavat Kummiperhettään vapaa-ajalla. Toivomme, että jokaisella osallistujalla olisi mahdollisuus tavata toisiaan ainakin kerran-pari kuukaudessa. Se, mitä Kummiperheet ja opiskelijat yhdessä tekevät, on täysin heidän keskenään päätettävissä.

Hakeminen

Voit hakea mukaan Kummiperheeksi täyttämällä hakemuksen alla olevan linkin kautta. Tutustuthan Kummiperhe-ohjelma periaatteisiin ennen hakemuksen täyttämistä.