Lahjoittamalla tuet muisti- ja aivosairauksien tutkimusta

Arviolta jopa 200 000 suomalaista sairastaa muistisairautta, ja väestön ikääntymisen myötä yhä useampi meistä sairastuu. Etenevistä muistisairauksista yleisin on Alzheimerin tauti. Siihen, kuten muihinkaan muistisairauksiin, ei ole olemassa parantavia hoitoja.

Oulun yliopistossa muistisairauksien parissa työskentelee laaja joukko tutkijoita. Tutkimuksella pyritään löytämään keinoja muistisairauksien diagnostiikkaan, varhaiseen toteamiseen ja hoitoon.
In the magnetic image, a healthy brain is higher and a lower one with Alzheimer's disease. Pulsations in the brain appear as red signals at the frequency of the heartbeat. There is a clear difference in pulsations in the brains of healthy people and those with Alzheimer's disease. Photo by: Oulu Functional NeuroImaging

Läpimurto Alzheimerin taudin tutkimuksessa

Professori Vesa Kiviniemen tutkimuksen kohteena on aivojen glymfaattinen järjestelmä. Sen tehtävänä on puhdistaa aivoja kuona-aineista erityisesti unen aikana. Alzheimerin taudin tutkimuksessa tehtiin läpimurto, kun Kiviniemen tutkimusryhmä onnistui kuvaamaan tautia sairastavien aivoissa poikkeaman glymfaattisen järjestelmän toiminnassa.

Löydöksellä on ratkaiseva merkitys Alzheimerin tautiin johtavien mekanismien ymmärtämisessä ja pitkällä tähtäimellä myös taudin ennaltaehkäisyssä ja hoidossa.

Aivopesurista apua tutkimukseen ja hoitojen kehittämiseen

Juuri nyt tutkijoiden tavoitteena on löytää keinoja glymfaattisen järjestelmän toiminnan tehostamiseen ja siihen kohdistuvien hoitojen testaamiseen. Tutkimusta varten tarvitaan kuitenkin pitkälle kehitettyjä laitteita. Laadukas veri-aivoestettä aukaiseva, aivopesuriksikin kutsuttu fokusoitu ultraäänilaitelaitteisto maksaa noin kolme miljoonaa euroa. Se mahdollistaisi erilaisten täsmähoitojen tutkimisen ja voisi olla ratkaiseva askel parantavien hoitojen kehittämiseen paitsi Alzheimerin tautiin myös moniin muihin aivosairauksiin.

Lahjoittamalla tutkimukselle olet mukana tukemassa mm. aivopesurin hankintaa

Lahjoitukset ja testamentit ovat olleet vaikuttamassa siihen, että aivotutkimuksessa ja etenkin Alzheimerin taudin tutkimuksessa olemme jo saavuttaneet läpimurtoja. 

Lahjoittamalla ja tukemalla tiedettä yksityiset ihmiset, yritykset ja säätiöt mahdollistavat uusia tutkimuksen läpimurtoja, jotka vaativat pitkäjänteistä työtä ja rahoitusta onnistuakseen.

Lahjoita ja tue tutkimusta!

Lahjoita ja ole mahdollistamassa uusia tieteen läpimurtoja!   
Mikäli lahjoituksesi ylittää 10 000 euroa, olethan yhteydessä varainhankinta@oulu.fi

 

+