Havaintotoiminta

Sodankylän geofysiikan observatorio on suorittanut jatkuvaa mittaustoimintaa vuodesta 1914 lähtien.
Geomagneettiset mittaukset Geomagneettisia mittauksia on tehty säännöllisesti vuodesta 1914 lähtien. (Data)
Seismiset mittaukset Seismiset rekisteröinnit aloitettiin Sodankylässä 28.6.1956. Oulun observatorion seismiset asemat liitettiin observatorioon 1998. (Data)
Ionosfäärin tutkaluotaukset Sodankylässä aloitettiin säännölliset ionosfäärin pystyluotaukset 1.8.1957.  (Data)
Kosmiset säteilyn mittaukset Oulun Kosmisen säteilyn asemalla on tehty rutiinimittauksia vuodesta 1964 lähtien. Vuodesta 2016 SGOlla on ollut mittauksia myös Etelämantereella. (Data)
Riometrimittaukset Riometrimittaukset Sodankylässä aloitettiin vuonna 1970 ja SGO ylläpitää riometriverkkoa. Vuodesta 2019 käytössä on olleet myös laajakaistariometrit. (Data)
ELF-VLF kampanjat ELF-VLF-mittauksia on tehty erityiskampanjoiden aikana vuodesta 1989 lähtien. (Data)
Pulsaatiomittaukset Pulsaatiomittaukset aloitettiin Sodankylässä vuonna 1971. SGO on ylläpitänyt Suomalaista pulsaatiomagnetometriketjua vuodesta 1999 lähtien. Tätä ennen pulsaatiomittaukset olivat Oulun yliopiston Fysiikan laitoksen alaisuudessa. (Data)
Revontulikamerat

Revontulia on kuvattu jo observatorion alkuaikoina. Filmille revontulia on kuvattu 1973 alkaen säännöllisesti. Revontulihavaintoja on tehty digitaalisella All-Sky kameralla marraskuusta 2000 lähtien ja Abiskossa vuodesta 2013 alkaen.

(Data)
Ionosfäärin tomografiamittaukset Tomografiaketju on toiminut marraskuusta 2002 lähtien. Vuodesta 2017 SGO on operoinut TomoScand-verkkoa yhteistyössä Ilmatieteen laitoksen kanssa. (Data)
AARDDVARK AARDDVARK VLF vastaanotin. (Data)
Infraääni IRF:in infraääniasema Uppsalasta siirettiin Sodankylään lokakuussa 2006. (Data)
Meteoritutka Leicesterin yliopiston SKiYMET meteoritutka Sodankylässä. (Data)

Ilmatieteelliset havainnot

Säähavainnot kuuluivat SGO:n havaintoihin aina vuoteen 1949 saakka, jolloin nykyisen Ilmatieteen laitoksen alainen meteorologinen observatorio perustettiin Tähtelään. (Data)
Vierasmittalaitteet SGO on isäntänä useille yhteistyölaitosten mittalaitteille mm. Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen (FGI) GNSS- ja absoluuttipainovoimapisteille, CRIRP:n GPS-signaaleista tekemälle skintillaatiomittaukselle, UCL:n (UK) Fabry-Perot-interferometrille, Lancasterin yliopiston (UK) kuvaava riometrille Kilpisjärvellä, IRF:n infraäänimittaukselle Sodankylässä, ISEEn suurnopeusrevontulikameralle Sodankylässä.

Viimeksi päivitetty: 5.2.2021