Digipedaporinoita
Ajankohtaisia digiasioita pedagogisessa ympäristössä. Blogia julkaisee digipedagogiikka- ja videopalvelut.
Nykyisen Moodle 3.9 -version tuen lähestyessä loppuaan on tullut aika päivittää alusta uuteen pääversioon, ja tässä vaiheessa siirrytään pidemmän aikaa tuettuun LTS-versioon 4.1, johon on luvattu tietoturvapäivityksiä vuoteen 2025 asti. Versiopäivitys tuo mukanaan uuden ulkoasun, joten se ilmenee käyttäjille tavanomaista päivitystä näkyvämmin. Kosmeettisten muutosten lisäksi pientä remonttia on tehty esimerkiksi aktiviteetteihin, mutta pohjimmiltaan Moodle ja sen toiminnallisuudet pysyvät ennallaan.
Tämä blogikirjoitus tiivistää Digipedaporinoiden videocastin jakson Mitä Moodle 4.1 tuo tullessaan?, joka tarjoaa ennakkomaistiaisia uudesta Moodle-versiosta. Se kannattaa ehdottomasti katsoa ja vinkata kavereillekin.
Näkyvin muutos käyttäjälle on siis muuttunut ulkoasu, kun käyttöön otetaan Moodlen uusi oletusteema Boost. Muutos saattaa äkkiseltään yllättää, mutta yleiskuva on pienen totuttelun jälkeen selkeämpi etenkin uusille käyttäjille. Toimivuutta mobiililaitteiden osalta on hiottu, ja yleisesti saavutettavuuteen kiinnitetty vahvemmin huomiota.
Sisään kirjautuessa käyttäjää tervehtii hänen oma työpöytänsä, jolta löytyy yhteenveto viimeksi katsotuista kursseista, aikajana sekä kalenteri. Aikajana ja kalenteri helpottavat kokonaistilanteen hahmottamista, kun yhdellä silmäyksellä on mahdollista nähdä esimerkiksi tulevat eräpäivät aktiviteeteista ja tapahtumien ajankohdat.
Sivun yläosan linkeistä pääsee siirtymään Moodlen etusivun ohella uudelle Omat kurssini -sivulle, joka kokoaa yhteen kaikki kurssialueet, joilla käyttäjä on osallisena. Kursseja on mahdollista suodattaa näkyviin tai pois näkyvistä sen mukaan halutaanko tarkastella menneitä, käynnissä olevia vai tulevia kursseja.
Moodlen pihvi on kuitenkin itse kurssialueet ja niiden sisältö, ja niiden nauttimisesta on tehty helpompaa uudessa versiossa parantamalla kurssinäkymää. Kolmiosaiseksi jaetun alueen vasemmalta puolelta löytyy kurssihakemisto, josta ilmenee kurssialueen sisältö osioittain ja oikealta lohkot, joihin voi lisätä esimerkiksi edistymisenseurannan tai kalenterin. Levein pääalue keskellä on pyhitetty itse sisällölle.
Jatkossa hallintapainikkeet löytyvät helposti heti kurssialueen nimen alta. Muokkaustilan saa kytkettyä Moodlen oikeasta yläkulmasta, josta löytyy lisäksi haku, ilmoitukset ja omaan profiiliin liittyviä asioita.
Ei tarvitse, alkuvaiheessa avoin asennoituminen uuteen ilmeeseen riittää. Syksyn kurssialueita voi alkaa huoletta valmistella normaalisti aktiviteettien ja muiden ulkoisten työkalujen pysyessä ennallaan.
Mikäli käytössä ilmenee huolia tai ennakoimattomia ongelmia, tukea on saatavilla ja sitä kannattaa pyytää matalalla kynnyksellä.
Kirjoittaja: Joona Kauppi, Digipedagogiikka ja videopalvelut
Ajankohtaisia digiasioita pedagogisessa ympäristössä. Blogia julkaisee digipedagogiikka- ja videopalvelut.