Haaveammattiin harjoittelemassa

Tulin Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutille viestintäharjoittelijaksi toukokuun lopulla. Vaikka harjoittelua on alle kuukausi takana, tuntuu, että olisin työskennellyt instituutissa pidempäänkin.

Aloitin korkeakouluopintoni vuonna 2018 Oulun yliopiston kauppatieteellisessä tiedekunnassa. Vuoden opintojen jälkeen päätin kuitenkin vaihtaa alaa, ja aloin opiskelemaan ruotsin kieltä sekä kansainvälistä yritysviestintää. Kansainvälisyys, kielet ja kulttuurit ovat kiehtoneet minua aina, ja olen suorittanut englanninkielisen IB-tutkinnon talous- ja liiketoimintapainotteisesti.

Opintojen ohella olen työskennellyt kääntäjänä ja sisällöntuottajana. Koska viestintä on ammatillinen kiinnostuksenkohteeni, oli unelmien täyttymys, kun sain paikan instituutin viestintäharjoittelijana. Erityisen innoissani olin siitä, että tulisin oppimaan viestinnästä alan rautaiselta ammattilaiselta, instituutin viestintäasiantuntijalta Minna Kilpeläiseltä.

Viestintätehtävät ovat olleet tähän saakka innostavia ja monipuolisia, ja tunne siitä, että olen oikealla alalla, on vahvistunut. Nautin suuresti kirjoittamisesta, valokuvaamisesta ja visuaalisten kokonaisuuksien suunnittelusta. On ilo, että olen päässyt näitä taitojani hyödyntämään myös harjoittelun aikana.

Työssä olen syvemmin ymmärtänyt, kuinka suuri merkitys suomalaisilla mikroyrityksillä on Suomen taloudelle ja koko yhteiskunnalle. Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutissa tehdään yhteiskunnallisesti painokasta tutkimustyötä, ja monet työntekijöistä ovat tehneet instituutilla uraa jo kymmeniä vuosia, mikä kertoo heidän sitoutumisestaan. Myös instituutin kantapaikka Nivala ylitti ennakko-odotukseni: mielikuva pienestä ja piskuisesta maalaiskylästä vaihtui osaavaan ja innovoivaan kaupunkiin, kun vierailin Nivalassa harjoittelun toisena päivänä.

Kesäharjoittelultani Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutissa odotan ennen kaikkea käytännön kokemusta viestijän työstä. Harjoittelun kohokohtana on ehdottomasti heinäkuussa Porin kauppatorilla järjestettävä yhteiskunnallinen keskustelutapahtuma SuomiAreena, jossa Kerttu Saalasti Instituutti on yhtenä keskustelujärjestäjänä. Tapahtumaan liittyvän viestinnän suunnitteleminen ja toteuttaminen onkin ollut opettavaista ja ennen kaikkea hauskaa!

Adalmiina Levy, HuK, viestinnän harjoittelija