Kolme neuvoa yrityksen myyjälle ja ostajalle

Omistajanvaihdos on kattokäsite, joka pitää sisällään yrityksen omistajuuden osittaisen tai kokonaisen siirtymisen uudelle omistajalle joko osake- tai liiketoimintakaupan tai sukupolvenvaihdoksen myötä. Jokainen omistajanvaihdostarina on yksilöllinen, mutta joitain yhteisiäkin piirteitä voidaan tunnistaa. Tässä kolme vinkkiä ostajalle ja myyjälle.

Vinkit myyjälle:

  1. Lähde liikkeelle ajoissa. Omistajanvaihdos on usein pitkä prosessi niin ajatustyöltään kuin käytännön järjestelyiltäänkin. Joskus yritys voi tuntua kuin omalta lapselta, josta luopuminen voi olla vaikeaa. Ostajalla ei ole samanlaista tunnesidettä juuri sinun yritykseesi, vaan hänellä on omat tunteensa ja odotuksensa ja näiden viidakossa ei aina vältytä yhteentörmäyksiltä. Jatkaja ei osta yritystä siksi, että pitää siitä vaan siksi, että hän haluaa hyötyä siitä taloudellisesti. On myös erilaisia ostajia; joku haluaa laajentaa olemassa olevaa yritystoimintaa ja toisella ei ole aikaisempaa kokemusta yrittämisestä. Myyjää saattaa jännittää, onko yrityksessäsi asiat varmasti kunnossa, mitä varastosta löytyy ja onko kaikki kuitit tallessa. Kaikki kyllä selviää ja pääasia on, että otat sen ensimmäisen askeleen. Joissain tapauksissa yrityksen lopettaminen on hyvä vaihtoehto ja siihenkin kannattaa ryhtyä ajoissa.
  2. Älä jää yksin. Yrityksestä luopuminen ei ole epäonnistuminen. Ole ylpeä siitä, mitä olet saanut aikaan ja ole avoin. Hyödynnä asiantuntijoita yrityksen arvon selvittämiseksi, ostajan löytämiseksi ja sopimusten laatimiseen. Yritysvälittäjä Aki Keisu sanoo: ”Älä luota Googleen tai Shellin baarin asiantuntijoihin”.
  3. Yrityksen myyminen on mahdollisuus. Älä anna motivaatiosi ja yrityksen toiminnan hiipua niin, että lopulta ei ole enää mitään myytävää. Unelmoi ja haaveile! Tilanteestasi ja iästäsi riippuen voit rakentaa kokonaan uuden urapolun, jäädä eläkkeelle tai vaikka perustaa uuden yrityksen.

Vinkit ostajalle:

  1. Tiedä, mitä olet ostamassa ja miksi. Varsinkin jos sinulla ei ole aikaisempaa kokemusta yrittämisestä. Yrityksen ostaminen on turvallinen tapa aloittaa yrittäminen, kun siinä on valmis tuote ja asiakkaat. Ideasi koeponnistetaan viimeistään siinä vaiheessa, kun kysyt rahoitusta yrityskaupalle.
  2. Selvitä rahoitus. Rahoitus on oleellinen osa yrityksen ostamista ja mahdollisuutesi saada rahoitusta kannattaa selvittää mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Yleisin rahoituskanava on pankit ja niiden lisäksi voit saada esimerkiksi Finnveran rahoitusta ja starttirahaa.
  3. Älä jää yksin. Kuten myyjän, myös ostajan kannattaa hyödyntää asiantuntijoita. Aloittava yrittäjä saa maksutonta neuvontaa esimerkiksi Uusyrityskeskuksilta. Sopimusten laatimisessa kannattaa hyödyntää ja kuunnella asiantuntijoita.

Sekä myyjän että ostajan kannattaa tiedostaa jo etukäteen, että omistajanvaihdos voi olla henkisesti raskas prosessi. Vaivannäkö ja kärsivällisyys kannattaa, sillä hyvin valmisteltu ja toteutettu omistajanvaihdos hyödyttää molempia osapuolia.

MyStudio Webinaarin pilottijakso Kahden kauppaa – Yrityksen omistajanvaihdoksesta uusi tulevaisuus pidettiin helmikuussa 2023. Webinaarissa olivat keskustelemassa Paula Pihlajamaa Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjistä, projektitutkija Laura Veikkola Kerttu Saalasti Instituutista sekä Aki Keisu Suomen yrityskaupat Oy:stä. Kuulimme myös raahelaisen siivousalan yrittäjän Erja Raution omistajanvaihdostarinan.

Katso webinaari täältä.

Kirjoittaja: Laura Veikkola, KM, projektitutkija, Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti