Lukiolaiset oppimassa tekoälyn luovaa käyttöä – LuovAIn! mukana Lahden Myrskyn armoilla -tapahtumassa

Lahden LAB:n kampusalueella oli huhtikuussa monialaista tiedepöhinää, kun lukion toisen vuosikurssin opiskelijat kokoontuivat ratkomaan fiktiivisen Poukaman kaupungin kriisitilannetta rajuilman jäljiltä. Eri yliopistojen ja korkeakoulujen opiskelijat, tutkijat ja asiantuntijat olivat valmistelleet lukiolaisille eri alojen teemallisia työpajoja. LuovAIn!-hankkeen työpajassa sukellettiin tekoälyn mahdollisuuksiin.
tyttöjä tekemässä ryhmätyötä

Lahden JunnuYliopiston järjestämässä tiedetapahtumassa lukiolaisilla oli mahdollisuus päästä oppimaan ja kokemaan, mikä on yhteistyön ja monialaisen asiantuntijuuden merkitys kriisi- ja katastrofitilanteessa selviytymiseen. Katastrofitilanteen ratkaisemiseen tarvitaan muun muassa sosiaali- ja terveysalan, ympäristöalan, puu- ja rakennustekniikan, tietotekniikan, ravitsemustieteen, insinööritieteiden, viestinnän ja palvelumuotoilun osaajia.

Jokainen lukiolainen osallistui kahteen, etukäteen valitsemaansa työpajaan. Yhteensä työpajoja on yli 20.

LuovAIn!-hankkeen työpajassa lukiolaiset hyppäsivät asiantuntijan rooliin suunnittelemaan tulevaisuuden myrskynkestävää kaupunkia tekoälyn avulla. Työpajan tavoitteena oli luovan ongelmanratkaisun avulla ratkaista, miten tulevaisuutta rakennetaan, että se kestää erilaiset kriisitilanteet, ilmaston muutokset ja haasteet?

Työpaja alkoi johdantoluennolla, jossa käytiin läpi tekoälyn perusteita, kuten erilaiset kielimallit, hyvät promptaukset ja sen hyödyntämistä tiedon haussa, suunnittelun apuna ja konseptikuvien generoinnissa. Tämän jälkeen ryhmät pääsivät ideoimaan ja suunnittelemaan tekoälyä hyödyntäen kehittämäänsä kohdetta, joka saattoi olla tietty alue tai julkinen rakennus (esim. tulevaisuuden sairaala, koulu tai urheiluhalli).

nuoria rakentamassa pienoismallia
Pienoismallien rakentaminen tekoälyn vinkkien pohjalta oli mukavaa, mutta haastavaa.

Pienoismalleja tekoälyn luomista ideoista

Opiskelijoiden tehtävänantona oli suunnitella myrskynkestävän kaupungin pienoismalli tekoälyn avulla. Tarkoituksena oli käyttää ChatGPT:tä ja Copilotia tiedonhakuun ja suunnitteluun. Tämän jälkeen rakennettiin fyysinen pienoismalli käytettävissä olevista materiaaleista. Lopuksi opiskelijat esittelivät pienoismallinsa sekä tekoälyn tuottamat ideat sekä kertoivat, kuinka asukkaat toimivat myrskynkestävässä kaupungissa.

Aamupäivän työpajaan osallistui yhteensä 13 opiskelijaa ja iltapäivän 18 opiskelijaa. Ryhmien rakentamia pienoismalleja olivat mm. koulu, päiväkoti, lentokenttä ja urheiluhalli.

Ryhmäläisten työskentelystä paistoi tekemisen meininki. Pienoismallien suunnitteluun ja rakentamiseen osallistuivat ryhmän jäsenet aktiivisesti ja tasapuolisesti. Vaikka opiskelijoiden kommenteista kävi esille, että lopun esittely jännitti, jokainen ryhmä esitteli lopputuotoksensa erinomaisesti. Joissakin oli mielenkiintoinen tarina mukana.

Jokainen osallistuja antoi vielä työpajan lopuksi palautteen post it -lapulla vastaten kysymyksiin, mitkä fiilikset, mitä opit, miltä tekoälyn käyttö tuntui? Osallistujat kokivat työpajan kivaksi, koska sai tehdä ryhmässä, ideoida, käyttää luovuutta ja rakentaa konkreettinen pienoismalli käyttäen erilaisia materiaaleja. Aihe koettiin ajankohtaiseksi. Ajan vähyys haastoi suunnittelussa ja rakentamisessa. Tekoälyn käyttö jakoi mielipiteitä. Se koettiin hyödylliseksi ja toisaalta ärsyttäväksi.

Esimerkkejä palautteista

”Pajan pitäjät antoivat hyviä vinkkejä tekoälyn kanssa. Olisi voinu olla enemmän aikaa rakentamiseen ja vähemmän esittelyjä”

”Monipuolinen työpaja, joka oli opettavainen ja jossa sai käyttää omaa luovuutta”

”Monipuolinen sisältö ja toteutustapa oli hauska ja luova. Legot oli hyvä lisä :) Pretty awesome! Good job!”

”Oli myös kiva tehdä ryhmissä – ei yksin tekemistä. Ajankohtainen aihe.”

”Kivaa oli’, suunnittelussa tuli vähän kiire, tekoälystä oli apua”

”Luova työskentely oli kivaa, ideointi mielenkiintoista, tekoälyn kanssa tekeminen mieluisaa -> eri näkökulmia omiin ajatuksiin”

”Oli kiva tehdä rakennuksia ja käyttää erilaisia materiaaleja hahmotukseen. Tekoäly ei ehkä toiminut halutulla tavalla”

”Tehtävä oli mukava sen vapauden takia ja sai olla luova, joka oli hauskaa :)”

”Kiva kun sai olla luova. Sai chatgpt:ltä hyviä ideoita. Sai vinkkejä, miten käyttää tekoälyä. Materiaalia oli tarpeeksi.”

”Paja oli erilainen, kiva. Pääsi tutustumaan tekoälyn käyttöön eri tavalla.”

”Työpaja oli mielestäni kiva. Oli kiva päästä suunnittelemaan ja hyödyntämään ChatGPT:tä sen tukena.”

”Tekoälyn avulla rakentaminen oli kivaa.”

”Ihan hauskaa, vaikka tekoälylle menetettiinki hermot. Työnteko hauskaa.”

Työpaja toimi pilottina LuovAIn!-hankkeen roadshow-tapahtumille, joita pidetään ympäri Suomea vuosina 2025 ja 2026.

Kirjoittaja: Eeva Leinonen, FM, väitöskirjatutkija, projektipäällikkö, Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti, Mikroyrittäjyyskeskus MicroENTRE

Kuvat: Minna Kilpeläinen